Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron po meksykańsku

3.0
(13)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
To łatwe w przyrządzeniu danie apetycznie łączy charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej składniki z makaronem i aromatem świeżej pietruszki.

Składniki:

makaron świderki 300 gramów
mięso mielone wieprzowe 300 gramów
kukurydza konserwowa 0.5 puszki
fasola czerwona z puszki 0.5 puszki
pomidory 2 sztuki
papryka zielona 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
keczup 3 łyżki
tartego żółtego sera 3 łyżki
natka pietruszki 6 gałązek
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 0.5 łyżeczki
tymianek 0.5 łyżeczki
sól 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
olej rzepakowy do smażenia 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron po meksykańsku

Mięso podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną cebulę i przetarty czosnek, dusić kilka minut na niewielkim ogniu. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Kiedy papryka lekko zmięknie, wrzucić pokrojone pomidory, odsączoną fasolę i kukurydzę, wlać keczup i dodać przyprawy. Dusić ok. 10 minut.

Makaron ugotować, odcedzić i wymieszać z sosem. Posypać startym serem żółtym i posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak