Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z białej fasoli z salsą pomidorową, parmezanem i z chrupiącą sałatą

5.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Znakomita fit przekąska, a nawet sycąca kolacja. Pieczony pasztet z białej fasoli będzie świetnie się komponował z salsą z pomidorów oraz chrupiącą, świeżą sałatą. Smak tego - domowej roboty - pasztetu podkreśli dodatek parmezanu. Polecam!

Składniki:

Składniki:

fasola biała 500 gramów
cieciorka 200 gramów
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżka
pomidory suszone 70 gramów
jajko 5 sztuk
papryka czerwona 200 gramów
pomidory 300 gramów
czosnek 1 ząbek
bazylia 1 szczypta
oregano 1 szczypta
oliwa 1 łyżka
miód 1 łyżka
masło 1 łyżka
parmezan kilka płatków

Porada

Do przygotowania dania używamy papryki czerwonej pieczonej bez skóry oraz świeżych pomidorów bez skóry i gniazd nasiennych

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z białej fasoli z salsą pomidorową, parmezanem i z chrupiącą sałatą

Ugotowaną fasolkę i cieciorkę mielimy z kminem i suszonymi pomidorami. Dodajemy żółtka i pianę ubitą z białek. Wszystko dokładnie mieszamy.

Masę przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy w temperaturze 160 C przez 30 minut.

Salsa pomidorowa:

Paprykę z pomidorami, czosnkiem, bazylią, oregano, oliwą i miodem gotujemy w rondlu, następnie całość blendujemy.

Podajemy z chrupiącą sałatką. Do dekoracji używamy trochę parmezanu.

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak