Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka makaronowa z brokułem, boczkiem i groszkiem

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Sycąca i smaczna zapiekanka może być świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Wędzony boczek, koperek i szczypiorek nadały zapiekance niezwykłego aromatu i smaku.

Składniki:

Składniki:

makaron świderki 1.5 szklanki
brokuł 0.5 sztuk
boczek wędzony 200 gramów
cebula 2 sztuki
groszek konserwowy 5 łyżek
ser feta 100 gramów

Sos:

masło 82% 1 łyżka
mąka ryżowa 1.5 łyżki
mleko 3,2% 3 szklanki
szczypiorek posiekany 2 łyżki
koperek świeży 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z brokułem, boczkiem i groszkiem

Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy.

Brokuł dzielimy na małe różyczki, gotujemy do miękkości, odcedzamy na sitku.

Boczek oraz cebulkę kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanej patelni szklimy jako pierwszą cebulkę. Gdy zmięknie dodajemy boczek i smażymy do zarumienienia.

Ser feta kroimy w kosteczkę.

W garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę, energicznie mieszamy do momentu powstania zasmażki. Całość podlewamy mlekiem, często mieszamy. Sos gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia. Na końcu wsypujemy koperek oraz szczypiorek. Wlewamy sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

W misce mieszamy ze sobą makaron, brokuł, zielony groszek, ser feta i boczek z cebulką. Całość zalewamy sosem i ponownie mieszamy. Zapiekankę przekładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy pod przykryciem przez 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak