Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki ze szpinakowym środkiem w szynce szwarcwaldzkiej

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Roladki są fenomenalne w smaku! Kruche mięso, aromatyczny szpinak z czosnkiem i fetą oraz ciągnący żółty ser. A atutem tego dania jest pomidorowy sos, który jest przepyszny! Jest gęsty bez grama mąki!

Składniki:

Składniki:

filety z kurczaka 600 gramów
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
masło 1 łyżka
szpinak mrożony 300 gramów
ząbki czosnku 2 sztuki
ser feta 100 gramów
ser żółty 300 gramów
szynka parmeńska 100 gramów
pomidory w zalewie pomidorowej 1 puszka
cebule 1 sztuka
olej rzepakowy 2 łyżeczki
oregano 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki ze szpinakowym środkiem w szynce szwarcwaldzkiej

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy na wolnym ogniu do momentu odparowania wody. Do szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony w drobną kosteczkę ser feta. Szpinak odstawiamy do przestudzenia.

Filet z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem (jak na kotlety).Każdy płat mięsa przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym płacie rozkładamy szpinak z serem feta, na nim starty na bardzo małych oczkach ser żółty. Całość zwijamy w ciasną roladkę i owijamy dokładnie szynką szwarcwaldzką. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym.

Na patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy zmięknie wlewamy krojone pomidory i dusimy przez 10-15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Pomidory z cebulką blendujemy na gładki krem. Jeszcze ciepłym sosem zalewamy mięso.

Całość pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 190 stopni w piekarniku przez 60 minut. Przed końcem możemy odsłonić roladki aby odparowała woda, a mięso ładnie się zarumieniło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak