Przepis i sposób przygotowania na: Roladki ze szpinakowym środkiem w szynce szwarcwaldzkiej
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy na wolnym ogniu do momentu odparowania wody. Do szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony w drobną kosteczkę ser feta. Szpinak odstawiamy do przestudzenia.
Filet z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem (jak na kotlety).Każdy płat mięsa przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym płacie rozkładamy szpinak z serem feta, na nim starty na bardzo małych oczkach ser żółty. Całość zwijamy w ciasną roladkę i owijamy dokładnie szynką szwarcwaldzką. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym.
Na patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy zmięknie wlewamy krojone pomidory i dusimy przez 10-15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Pomidory z cebulką blendujemy na gładki krem. Jeszcze ciepłym sosem zalewamy mięso.
Całość pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 190 stopni w piekarniku przez 60 minut. Przed końcem możemy odsłonić roladki aby odparowała woda, a mięso ładnie się zarumieniło.