Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Turbot zapiekany

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Turobot - idealna ryba na piątkowy obiad, zapieczona w pomidorach i oliwkach. Podana z pieczonymi ziemniakami.

Składniki:

Składniki:

filet z turbota 2 kilogramy
oliwa 60 mililitrów
cytryna 0.5 sztuki
ząbki czosnku 2 sztuki
pomidor śliwkowy 10 sztuk
czarne oliwki 15 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Turbot zapiekany

Sprawioną rybę opłukałem, dokładnie osuszyłem, odciąłem głowę. Skórę ryby naciąłem delikatnie w kilku miejscach obu stron. Turbota polałem oliwą, doprawiłem solą i odrobiną chili. Środek ryby również posypałem przyprawami. Do środka ryby i w nacięcia włożyłem rozgnieciony czosnek i posiekana natkę pietruszki oraz plasterki cytryny.

Rybę ułożyłem w naczyniu żaroodpornym, wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Zapiekałem ok. 20-25 minut, na kilka minut przed zakończeniem pieczenia dodałem pomidorki śliwkowe oraz czarne oliwki, piekłem aż pomidorki lekko popękały.

Podałem z ziemniakami pieczonymi w ziołach.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak