Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik dyniowy o smaku toffi

5.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Moja druga szybsza wersja sernika dyniowego z ciasteczkami typu oreo o smaku toffi.

Składniki:

Na sernik:

ser na sernik 1 kilogram
puree z dyni 400 gramów
ciasteczka typu Oreo 10 sztuk
cukier puder 200 gramów
cukier waniliowy 1 łyżeczka
budyń śmietankowy 40 gramów
budyń 20 gramów
jajko 3 sztuki

Na spód:

herbatniki 10 sztuki

Na posypkę:

kakao 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik dyniowy o smaku toffi

Tortownica 20 cm, wyłożona herbatnikami. Bok lekko wysmarować tłuszczem.

Ja miałam już gotowe puree z dyni w słoiczku.
(Jak zrobić puree podaję na końcu).

Ciasteczka kruszymy w ręku na średnie kawałki.

Ser miksujemy z oboma cukrami, dodajemy po jednym jajku, puree z dyni i proszek budyniowy. Nie wyrabiajmy masy zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Do masy sernikowej dodajemy pokruszone ciasteczka i wszystko mieszamy łyżką.

Gotową masę przekładamy do blaszki.
Całość pieczemy w 175 stopniach przez około 60 minut, sernik studzimy w piekarniku. Ostudzone ciasto posypujemy kakao.

Przepis na puree z dyni:
Dynię umyć, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Obrać za skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką. Piec w 180 C przez około 60 minut, potem zmiksować. Puree przechowujemy w słoiku przez 3-4 dni w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak