Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekki deser gruszkowy

5.0
(18)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Lekki deser z musem owocowo-jogurtowym, galaretką i biszkoptowymi gruszkami.

Składniki:

galaretka agrestowa 2 sztuki
jogurt naturalny 150 mililitrów
gruszki 2 sztuki
śmietana 30% 150 mililitrów
cukier 4 łyżki
biszkopty okrągłe 6 sztuk
gorzka czekolada 10 gramów
mleko 1 łyżka
mięta liście 6 sztuk

Porada

Do dekoracji można użyć liści mięty lub melisy. Na "ogonki" biszkoptowych gruszek wystarczy jedna, mała kostka czekolady.

Przepis i sposób przygotowania na: Lekki deser gruszkowy

Jedną galaretkę rozpuścić w 250 ml, a drugą w 500 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia.

Jogurt zmiksować z jedną gruszką (obraną i pokrojoną) i dwiema łyżkami cukru, a następnie delikatnie wmieszać do masy 2/3 zimnej galaretki z sporządzonej z 250 ml wody. Wyłożyć mus do pucharków i wstawić do lodówki.

Gdy mus całkowicie stężeje, obrać i pokroić w kostkę drugą gruszkę. Ułożyć owoce na musie i delikatnie zalać tężejącą galaretką sporządzoną z 500 ml wody.

Wstawić deser do lodówki.

Z biszkoptów wyciąć nożem kształty gruszek. Czekoladę umieścić w garnuszku razem z mlekiem lub śmietanką i podgrzać do rozpuszczenia. Przykleić do biszkoptowych gruszek liście mięty za pomocą czekolady, tworząc ogonki.

Śmietanę ubić z dwiema łyżkami cukru. Udekorować desery śmietaną, gruszkami i resztą stężałej galaretki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak