Lekki deser gruszkowy

Lekki deser gruszkowy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Lekki deser z musem owocowo-jogurtowym, galaretką i biszkoptowymi gruszkami.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • galaretka agrestowa

    2 sztuki
  • jogurt naturalny

    150 mililitrów
  • gruszki

    2 sztuki
  • śmietana 30%

    150 mililitrów
  • cukier

    4 łyżki
  • biszkopty okrągłe

    6 sztuk
  • gorzka czekolada

    10 gramów
  • mleko

    1 łyżka
  • mięta liście

    6 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Jedną galaretkę rozpuścić w 250 ml, a drugą w 500 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia.

Jogurt zmiksować z jedną gruszką (obraną i pokrojoną) i dwiema łyżkami cukru, a następnie delikatnie wmieszać do masy 2/3 zimnej galaretki z sporządzonej z 250 ml wody. Wyłożyć mus do pucharków i wstawić do lodówki.

Gdy mus całkowicie stężeje, obrać i pokroić w kostkę drugą gruszkę. Ułożyć owoce na musie i delikatnie zalać tężejącą galaretką sporządzoną z 500 ml wody.

Wstawić deser do lodówki.

Z biszkoptów wyciąć nożem kształty gruszek. Czekoladę umieścić w garnuszku razem z mlekiem lub śmietanką i podgrzać do rozpuszczenia. Przykleić do biszkoptowych gruszek liście mięty za pomocą czekolady, tworząc ogonki.

Śmietanę ubić z dwiema łyżkami cukru. Udekorować desery śmietaną, gruszkami i resztą stężałej galaretki.

Do dekoracji można użyć liści mięty lub melisy. Na "ogonki" biszkoptowych gruszek wystarczy jedna, mała kostka czekolady.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat