Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruchy jabłecznik z budyniem

3.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kruche ciasto idealnie komponuje się z kwaśnymi jabłkami i delikatnym budyniem.

Składniki:

Kruche ciasto:

mąka pszenna 3 szklanki
masło 82% 250 gramów
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 2 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Budyń:

budynie śmietnkowe 2 sztuki
mleko 3 szklanki

Owoce:

jabłka kwaśne 6 sztuk
cynamon 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy jabłecznik z budyniem

Kruche ciasto:
Mąkę wymieszać na stolnicy z cukrem i proszkiem do pieczenia, a następnie posiekać z masłem. Pośrodku ciasta zrobić dołek, wlać do niego żółtka i szybko zagnieść całość. 1/3 ciasta odłożyć, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Resztę ciasta rozwałkować i umieścić w formie do pieczenia o wymiarach ok. 36x21 cm, wykładając także boki na wysokość ok. 2 cm.

Owoce:
Jabłka obrać i pokroić w ósemki, usuwając gniazda nasienne, a następnie rozłożyć na cieście i posypać cynamonem.

Budyń:
Budyń ugotować i gorący wylać na jabłka.

Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce i rozłożyć na budyniu. Piec ciasto w temperaturze 180 st. C przez 50-60 minut, do lekkiego zrumienienia wierzchu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak