Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowo-imbirowe serduszko do kawy

5.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sprytne, pyszne makowo-imbirowe ciasteczka do porannej kawki. Może dla kochanej rodzinki lub ulubionych przyjaciół i znajomych.

Składniki:

Na ciasteczka:

mąka pszenna 125 gramów
cukier puder 40 gramów
schłodzone masło 80 gramów
mak 30 gramów
imbir starty 1 łyżeczka
ser ricotta 20 gramów
cukier wanilinowy 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Makowo-imbirowe serduszko do kawy

Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy cukier waniliowy, imbir, mak i aromat migdałowy. Schłodzone masło drobno kroimy, dodajemy do mąki razem z ricottą i zagniatamy ciasto.

Wyrobione ciasto, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość od 1/2 do 1 cm
i przy pomocy foremki wycinamy ciasteczka.
Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 11-12 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak