Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jeżynowy tort bez pieczenia Zewy

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Taki tort to sposób na szybkie ciacho bez pieczenia. Gdy upał na dworze, a chcesz coś zjeść słodkiego to ten przepis jest dla Ciebie. Oczywiście można użyć innych owoców, ja dałam jeżyny bo sezon na nie się rozpoczął. Sprawdzą sią także maliny czy borówki.

Składniki:

Składniki na tort:

biszkopty okrągłe 200 gramów
śmietana kremowa 36% 500 mililitrów
serek mascarpone 250 gramów
cukier 1.5 łyżki
jeżyny 3 szklanki
mięta liście 20 liści
woda 1 szklanka
sok z cytryny 0.25 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Jeżynowy tort bez pieczenia Zewy

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ubić śmietanę z cukrem i mascarpone.

Każdy biszkopt zanurzać w wodzie z sokiem i układać na dnie blaszki.

Następnie rozsmarować porcję śmietany i rozłożyć na niej część jeżyn.

Potem czynność powtórzyć aż do wyczerpania składników.

Torcik wstawić do lodówki, aby związał i przed podaniem udekorować listkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak