Doradca Smaku IX: Polędwica wołowa z musem z suszonych pomidorów, odc. 25

odc. 25 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Polędwica wołowa z musem z suszonych pomidorów, odc. 25

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Polędwica wołowa - szlachetne i pyszne mięso, które jest często podawane z sosem bearneńskim lub pieprzowym. Jednak tym razem Robert Sowa ma inny pomysł… Sprawdźcie jaki!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    700 gramów
  • musztarda rosyjska Prymat

    1 łyżka
  • cukier trzcinowy

    1 łyżka
  • pomidory suszone

    50 gramów
  • marynowany czosnek w oleju z ziołami Smak

    8 ząbków
  • kapary całe Smak

    15 gramów
  • orzeszki piniowe

    40 gramów
  • bagietka

    1 sztuka
  • oliwa

    100 mililitrów
  • chrzan jabłkowy Smak

    1 łyżka

Do smaku:

  • oregano suszone Prymat

  • tymianek Prymat

  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • czosnek suszony

  • chili z solą morską

Do dekoracji:

  • świeże listki bazylii

  • Jabłuszka kaparowe Smak

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do moździerza przesypujemy cukier, po 2 łyżeczki tymianku suszonego, czosnku suszonego i ziaren pieprzu kolorowego. Dodajemy do smaku sól morską z chili i całość dokładnie rozcieramy.

Polędwicę smarujemy dokładnie z każdej strony musztardą rosyjską. Starte przyprawy wysypujemy na deskę. Polędwicę obtaczamy w przyprawach. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Polędwicę obsmażamy z każdej strony.

Polędwicę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Do miski przekładamy suszone pomidory, 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów, marynowany czosnek, 2 łyżki oleju z marynowanego czosnku, orzeszki pinii, kapary. Doprawiamy do smaku oregano suszonym i solą morską z chili. Całość blendujemy.

Bagietkę kroimy na kromki i nakładamy na nie mus z suszonych pomidorów.

Polędwicę wyciągamy z piekarnika, nakrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 5 minut, następnie kroimy na grube plastry i przekładamy na ręcznik papierowy.

Na talerzu układamy grzanki z musem z pomidorów suszonych, dekorujemy świeżymi listkami bazylii oraz jabłuszkami kaparowymi. Obok układamy plastry mięsa wraz z łyżką chrzanu jabłkowego. Całość możemy oprószyć solą z chili.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat