Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IX: Polędwica wołowa z musem z suszonych pomidorów, odc. 25

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(43)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Polędwica wołowa - szlachetne i pyszne mięso, które jest często podawane z sosem bearneńskim lub pieprzowym. Jednak tym razem Robert Sowa ma inny pomysł… Sprawdźcie jaki!

Składniki:

polędwica wołowa 700 gramów
Musztarda rosyjska Prymat 1 łyżka
cukier trzcinowy 1 łyżka
pomidory suszone 50 gramów
marynowany czosnek w oleju z ziołami Smak 8 ząbków
kapary całe Smak 15 gramów
orzeszki piniowe 40 gramów
bagietka 1 sztuka
oliwa 100 mililitrów
chrzan jabłkowy Smak 1 łyżka

Do smaku:

Oregano suszone Prymat
Tymianek suszony Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Czosnek suszony Prymat
Chili z solą morską Prymat w młynku

Do dekoracji:

bazylia świeża
Jabłuszka kaparowe Smak

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Polędwica wołowa z musem z suszonych pomidorów, odc. 25

Do moździerza przesypujemy cukier, po 2 łyżeczki tymianku suszonego, czosnku suszonego i ziaren pieprzu kolorowego. Dodajemy do smaku sól morską z chili i całość dokładnie rozcieramy.

Polędwicę smarujemy dokładnie z każdej strony musztardą rosyjską. Starte przyprawy wysypujemy na deskę. Polędwicę obtaczamy w przyprawach. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Polędwicę obsmażamy z każdej strony.

Polędwicę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Do miski przekładamy suszone pomidory, 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów, marynowany czosnek, 2 łyżki oleju z marynowanego czosnku, orzeszki pinii, kapary. Doprawiamy do smaku oregano suszonym i solą morską z chili. Całość blendujemy.

Bagietkę kroimy na kromki i nakładamy na nie mus z suszonych pomidorów.

Polędwicę wyciągamy z piekarnika, nakrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 5 minut, następnie kroimy na grube plastry i przekładamy na ręcznik papierowy.

Na talerzu układamy grzanki z musem z pomidorów suszonych, dekorujemy świeżymi listkami bazylii oraz jabłuszkami kaparowymi. Obok układamy plastry mięsa wraz z łyżką chrzanu jabłkowego. Całość możemy oprószyć solą z chili.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak