Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab pieczony z boczkiem i ziemniakami

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Schab w połączeniu z aromatycznym boczkiem i pieczonymi ziemniakami tworzy sycące i bardzo smaczne danie obiadowe.

Składniki:

Na schab pieczony z boczkiem i ziemniakami:

schab bez kości 5 plastrów
ziemniaki 8 sztuk
boczek wędzony 150 gramów
olej rzepakowy 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sól 2 szczypty
pieprz 1 szczypta

Marynata:

olej rzepakowy 2 łyżki
musztarda 1 łyżeczka
cukier 0.5 łyżeczki
czosnek 0.5 ząbek
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 0.5 łyżeczki
sól 2 szczypty
pieprz 2 szczypty

Porada

Do przygotowania potrawy najlepiej użyć boczku wędzonego w bardzo cienkich, podłużnych plasterkach.

Przepis i sposób przygotowania na: Schab pieczony z boczkiem i ziemniakami

Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać składniki marynaty. Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i cienko rozbić. Przekroić każdy plaster na pół i posmarować marynatą.

Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem i posypać solą oraz pieprzem. Na ziemniakach ułożyć plastry schabu, a na schabie plastry boczku, tworząc kratkę. Całość posypać ziołami prowansalskimi.

Zapiekać potrawę w 180 st. C przez ok. 45 minut, do miękkości ziemniaków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak