Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dwukolorowy krem z cukinii

5.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Pyszna, kremowa zupa o dwóch „obliczach”. Zielony krem jest łagodny i delikatny, pomarańczowy – charakterny, z wyrazistą nutą kurkumy i aromatem słodkiej papryki. Z kremem świetnie komponują się aromatyczne i chrupiące grzanki ziołowe.

Składniki:

Na zupę:

cukinia 1 sztuka
ziemniaki 2 sztuki
por 1 sztuka
natka pietruszki 0.5 pęczka
serek topiony 50 gramów
masło 82% 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Kurkuma mielona Prymat 0.5 łyżeczki
woda 1.5 szklanki
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 ziaren

Na grzanki:

pieczywo tostowe 5 kromek
olej rzepakowy 2.5 łyżki
czosnek 1 ząbek
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Kurkuma mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Dwukolorowy krem z cukinii

Na zupę krem:
Do garnuszka włożyć ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, natkę pietruszki oraz lubczyk i zalać 1 i ¼ szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 minut. W tym czasie zeszklić na maśle pokrojonego pora i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać na patelnię cukinię (razem ze skórką) startą na tarce o grubych oczkach i ziemniaki, obrane i starte na tarce o drobnych oczkach. Dodać szczyptę soli, 1/4 szklanki wody, wymieszać i dusić całość ok. 15 minut. Następnie umieścić uduszone warzywa w garnku, dolać wywar z przypraw przecedzony przez sito, dodać serek topiony i zagotować, mieszając.

Po lekkim przestudzeniu zblendować zupę na krem i doprawić solą oraz pieprzem. Podzielić krem na dwie części. Do jednej dodać ok. 2 łyżeczek słodkiej papryki mielonej i ok. ½ łyżeczki kurkumy. W trakcie dodawania przypraw należy kontrolować smak kremu, aby odpowiadał naszemu podniebieniu (kurkuma ma wyrazisty smak, można dodać jej więcej lub mniej).

Ziołowe grzanki:
Chleb tostowy lub wekę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wsypać zioła prowansalskie i dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Po chwili wrzucić na patelnię chleb tostowy (można użyć także weki) i smażyć do zrumienienia.

Podanie:
Delikatnie nałożyć na jedną połowę talerza porcję pomarańczowego kremu, lekko przechylając naczynie na stronę, na którą nakładamy, a następnie powoli wlać na drugą część talerza zielony krem. Udekorować danie grzankami ziołowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak