Dwukolorowy krem z cukinii

Dwukolorowy krem z cukinii

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszna, kremowa zupa o dwóch „obliczach”. Zielony krem jest łagodny i delikatny, pomarańczowy – charakterny, z wyrazistą nutą kurkumy i aromatem słodkiej papryki. Z kremem świetnie komponują się aromatyczne i chrupiące grzanki ziołowe.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zupę:

  • cukinia

    1 sztuka
  • ziemniaki

    2 sztuki
  • por

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    0.5 pęczka
  • serek topiony

    50 gramów
  • masło 82%

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • papryka słodka mielona

    2 łyżeczki
  • kurkuma mielona

    0.5 łyżeczki
  • woda

    1.5 szklanki
  • ziele angielskie całe

    3 ziarna
  • liście laurowe

    2 sztuki
  • liść lubczyku

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • pieprz czarny ziarnisty

    5 ziaren

Na grzanki:

  • pieczywo tostowe

    5 kromek
  • olej rzepakowy

    2.5 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
  • kurkuma mielona

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Na zupę krem:
Do garnuszka włożyć ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, natkę pietruszki oraz lubczyk i zalać 1 i ¼ szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 minut. W tym czasie zeszklić na maśle pokrojonego pora i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać na patelnię cukinię (razem ze skórką) startą na tarce o grubych oczkach i ziemniaki, obrane i starte na tarce o drobnych oczkach. Dodać szczyptę soli, 1/4 szklanki wody, wymieszać i dusić całość ok. 15 minut. Następnie umieścić uduszone warzywa w garnku, dolać wywar z przypraw przecedzony przez sito, dodać serek topiony i zagotować, mieszając.

Po lekkim przestudzeniu zblendować zupę na krem i doprawić solą oraz pieprzem. Podzielić krem na dwie części. Do jednej dodać ok. 2 łyżeczek słodkiej papryki mielonej i ok. ½ łyżeczki kurkumy. W trakcie dodawania przypraw należy kontrolować smak kremu, aby odpowiadał naszemu podniebieniu (kurkuma ma wyrazisty smak, można dodać jej więcej lub mniej).

Ziołowe grzanki:
Chleb tostowy lub wekę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wsypać zioła prowansalskie i dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Po chwili wrzucić na patelnię chleb tostowy (można użyć także weki) i smażyć do zrumienienia.

Podanie:
Delikatnie nałożyć na jedną połowę talerza porcję pomarańczowego kremu, lekko przechylając naczynie na stronę, na którą nakładamy, a następnie powoli wlać na drugą część talerza zielony krem. Udekorować danie grzankami ziołowymi.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat