Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Camembert w cieście francuskim

2.0
(9)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Camembert zapiekany w cieście francuskim to efektowne i pyszne danie, które nie wymaga wiele pracy i czasu. Chrupiące ciasto świetnie komponuje się z delikatnym, lekko płynnym serkiem i słodkawą śliwką.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
serek camembert 2 sztuki
śliwki suszone 4 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka

Porada

Zamiast suszonych śliwek można użyć suszonej żurawiny - wówczas danie zyska lekko kwaskową nutę.

Przepis i sposób przygotowania na: Camembert w cieście francuskim

Z ciasta francuskiego wyciąć dwa koła na tyle duże, by ciasto dało się nawinąć na serki, ale by nie zakryło ich w całości.

Każdy serek przeciąć wzdłuż na pół, na dolnej części ułożyć 1-2 suszone śliwki i przykryć górną częścią. Serek ułożyć na wyciętym kole, brzegi ciasta zawinąć na górę i zlepić, dociskając palcami. Z reszty ciasta wyciąć podłużne, wąskie paski i ułożyć z nich kratkę na wierzchu serków.

Na koniec posmarować kratkę rozmąconym żółtkiem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-35 minut, do zrumienienia wierzchu serków.

Polecam podawać danie z zieloną sałatą lub rukolą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak