Przepis i sposób przygotowania na: Sernik pieczony z marakują z galaretką z kremówki i serka mascarpone
Przygotować spód.
Ciastka rozdrobnić i wymieszać w malakserze z miękkim lub roztopionym masłem/margaryną.
Całość równomiernie wklepać w dno tortownicy.
Przygotować masę serową.
Pulpę z marakui odcedzić z pestek, a następnie wszystkie składniki masy dokładnie połączyć na jednolitą konsystencję.
(Całość miksować jedynie do połączenia się składników.)
Masę przelać na ciasteczkowy spód.
Sernik piec w rozgrzanym piekarniku przez 60 minut w 180 stopniach, a następnie ostudzony przy uchylonych drzwiczkach piekarnika wstawić do lodówki.
Przygotować wierzch.
Galaretkę rozpuścić w 150 ml gorącej wody i po lekkim ostudzeniu dokładnie zmieszać z pulpą marakui - uprzednio odcedzoną z pestek. Całość przelać na wierzch ciasta.
Sernik ponownie schłodzić w lodówce - do momentu stężenia galaretki.