Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik pieczony z marakują z galaretką z kremówki i serka mascarpone

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Skromnie przyznam, że jestem dumna z tego sernika, gdyż naprawdę smakuje... obłędnie! Jest niezwykle delikatny, kremowy, a jednocześnie idealnie zwarty. Czekoladowy spód, śmietankowa masa z nutą marakui oraz galaretka - wszystko to świetnie ze sobą współgra tworząc połączenie, któremu trudno się oprzeć.

Składniki:

Tortownica o średnicy 22 cm, masa:

serek mascarpone 250 gramów
śmietana 30% 400 gramów
pulpa z marakui 0.5 szklanki
cukier 0.3 szklanki
jajko 4 sztuki
budyń śmietankowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Spód:

dowolne ciastka czekoladowe 250 gramów
masło 50 gramów

Wierzch:

galaretka cytrynowa 1 opakowanie
pulpa z marakui 225 mililitrów

Porada

(*) Użyłam galaretki na 375 ml ( smak cytryny i limonki). Można użyć klasycznej galaretki na 500 ml wody, najlepiej o smaku cytrynowym. Wtedy proszek należy rozmieszać w 200 ml wody i dodać 300 ml pulpy. Ewentualnie użyć połowę galaretki i zastosować proporcje - 90 ml wody oraz 160 ml pulpy.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik pieczony z marakują z galaretką z kremówki i serka mascarpone

Przygotować spód.
Ciastka rozdrobnić i wymieszać w malakserze z miękkim lub roztopionym masłem/margaryną.
Całość równomiernie wklepać w dno tortownicy.

Przygotować masę serową.
Pulpę z marakui odcedzić z pestek, a następnie wszystkie składniki masy dokładnie połączyć na jednolitą konsystencję.
(Całość miksować jedynie do połączenia się składników.)
Masę przelać na ciasteczkowy spód.

Sernik piec w rozgrzanym piekarniku przez 60 minut w 180 stopniach, a następnie ostudzony przy uchylonych drzwiczkach piekarnika wstawić do lodówki.

Przygotować wierzch.
Galaretkę rozpuścić w 150 ml gorącej wody i po lekkim ostudzeniu dokładnie zmieszać z pulpą marakui - uprzednio odcedzoną z pestek. Całość przelać na wierzch ciasta.
Sernik ponownie schłodzić w lodówce - do momentu stężenia galaretki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:09
Dobre to jest. Głos oddany.
Basiliana 15.10.2018 11:42
Taki sernik musi być przepyszny. Wyrazista marakuja na pewno świetnie komponuje się z kremową masą serową.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak