Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Crema catalana

5.0
(25)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Krem kataloński to pochodzący z Hiszpanii mleczny deser z rześką, cytrynową nutą. Przypomina creme brulee, choć podobno przepis na krem kataloński powstał dużo wcześniej. Od znanego francuskiego deseru różni go dodatek cytrusów, lżejsza konsystencja i mniej pracochłonny sposób przygotowania.

Składniki:

Krem:

żółtko jajek 5 sztuk
mleko 2 szklanki
cukier 0.5 szklanki
skórka z cytryny 0.5 sztuki
mąka ziemniaczana 2 łyżki

Skorupka:

cukier 10 łyżek

Porada

Ścierając skórkę z cytryny należy uważać, aby nie zetrzeć białej warstwy, która ma gorzkawy posmak. Do deseru potrzebna jest tylko cieniutka, żółta skórka. W przypadku karmelizacji w piekarniku, należy włożyć naczynia na najwyższą półkę, karmelizować do uzyskania skorupki, a po wyjęciu przestudzić.

Przepis i sposób przygotowania na: Crema catalana

1 i 2/3 szklanki mleka zagotować ze skórką otartą z 1/2 cytryny. Po zagotowaniu mleko przecedzić przez sitko.

Żółtka utrzeć z ½ szklanki cukru. Skrobię ziemniaczaną rozmieszać w pozostałej 1/3 szklanki mleka i wlać do masy żółtkowej, wymieszać. Powoli wlewać gorące mleko, cały czas mieszając rózgą. Całość przelać do rondelka i podgrzewać dokładnie mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Wówczas natychmiast zdjąć rondelek z ognia i przelać krem do kokilek.

Naczynia przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia kremu, po czym włożyć do lodówki na dwie godziny.

Przed podaniem wierzch kremu lekko osuszyć papierowym ręcznikiem, posypać cukrem i skarmelizować palnikiem lub w piekarniku z mocno rozgrzanym grillem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 06.11.2018 22:14
Wspaniały smakowity deser.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak