Crema catalana

Crema catalana

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Krem kataloński to pochodzący z Hiszpanii mleczny deser z rześką, cytrynową nutą. Przypomina creme brulee, choć podobno przepis na krem kataloński powstał dużo wcześniej. Od znanego francuskiego deseru różni go dodatek cytrusów, lżejsza konsystencja i mniej pracochłonny sposób przygotowania.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Krem:

  • żółtka

    5 sztuk
  • mleko

    2 szklanki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • skórka z cytryny

    0.5 sztuki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki

Skorupka:

  • cukier

    10 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1 i 2/3 szklanki mleka zagotować ze skórką otartą z 1/2 cytryny. Po zagotowaniu mleko przecedzić przez sitko.

Żółtka utrzeć z ½ szklanki cukru. Skrobię ziemniaczaną rozmieszać w pozostałej 1/3 szklanki mleka i wlać do masy żółtkowej, wymieszać. Powoli wlewać gorące mleko, cały czas mieszając rózgą. Całość przelać do rondelka i podgrzewać dokładnie mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Wówczas natychmiast zdjąć rondelek z ognia i przelać krem do kokilek.

Naczynia przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia kremu, po czym włożyć do lodówki na dwie godziny.

Przed podaniem wierzch kremu lekko osuszyć papierowym ręcznikiem, posypać cukrem i skarmelizować palnikiem lub w piekarniku z mocno rozgrzanym grillem.

Ścierając skórkę z cytryny należy uważać, aby nie zetrzeć białej warstwy, która ma gorzkawy posmak. Do deseru potrzebna jest tylko cieniutka, żółta skórka. W przypadku karmelizacji w piekarniku, należy włożyć naczynia na najwyższą półkę, karmelizować do uzyskania skorupki, a po wyjęciu przestudzić.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

3 tygodnie temu
Wspaniały smakowity deser.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat