Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z zielonej soczewicy

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pasztet z zielonej soczewicy był dla mnie nowością. Co prawda jadłam już soczewicę nie raz, ale nigdy nie w takim wydaniu. Smak po prostu rewelacyjny, pachnący warzywami, cebulką! Mi najbardziej smakował na ciepło!

Składniki:

Składniki:

soczewica zielona 1 szklanka
marchewki 2 sztuki
korzeń pietruszki 1 sztuka
seler korzeniowy 100 gramów
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 3 sztuki
jajko 3 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
Liść lubczyku suszony Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Czosnek suszony Prymat 1 szczypta
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z zielonej soczewicy

Soczewica:

Zieloną soczewicę zalewamy wodą na 1 godzinę. Po tym czasie przelewamy zimną wodą, wsypujemy do garnka. Zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Pod koniec solimy. Ugotowaną soczewicę odsączamy na sitku. Osobno odkładamy kilka łyżek (na wierzch pasztetu).

Warzywa:

Marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy do miękkości. Najlepszym sposobem jest wykorzystać te od gotowania rosołu. Do miski wkładamy soczewicę, kawałki marchewki, selera i pietruszki. Cebulę oraz czosnek siekamy na mniejsze kawałki, dodajemy do miski. Całość blend ujemy na gładką masę. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą. Masę dokładnie mieszamy łyżką. Na końcu przyprawiamy przyprawami.

Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 10x24 cm. Wygładzamy wierzch i obsypujemy pozostawianymi ziarnami soczewicy.

Pieczemy w 180 stopni przez 40-45 minut. Góra pasztetu musi być rumiana.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak