Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ucierana szarlotka z orzechową kruszonką

5.0
(53)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ta szarlotka to połączenie miękkiego i puszystego ciasta ucieranego, kwaskowych jabłek oraz maślano-orzechowej kruszonki. Jest pyszna i nie wymaga wiele pracy.

Składniki:

Ciasto:

jaja 2 sztuki
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 2 szklanki
mleko 0.5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej rzepakowy 0.5 szklanki
aromat waniliowy 3 krople

Owoce:

jabłka kwaśne 5 sztuk
cynamon 0.5 łyżeczki

Orzechowa kruszonka:

masło 82% 100 gramów
cukier 0.5 szklanki
mąka pszenna 0.7 szklanki
orzechy włoskie siekane 0.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ucierana szarlotka z orzechową kruszonką

Ciasto:
Jaja utrzeć z cukrem przy pomocy miksera na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, mleko, aromat waniliowy i ponownie utrzeć. Po chwili, ciągle ucierając, wąską strużką wlać olej.

Przełożyć ciasto na blaszkę o wymiarach 26x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na wąskie plasterki.
Ułożyć owoce na cieście, wbijając każdy kawałek węższą krawędzią i lekko oprószyć cynamonem.

Kruszonka:
Mąkę wymieszać z cukrem i orzechami, a następnie dodać posiekane masło i rozetrzeć palcami tworząc okruchy. Rozsypać kruszonkę na jabłkach.

Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 50 minut, do „suchego patyczka”.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak