Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

3 sposoby na przygotowanie kasztanów jadalnych

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Sezon na kasztany jadalne jest już rozpoczęty, więc warto z nich przygotować smaczną oraz zdrową przekąskę. U mnie w domu zazwyczaj znikają lekko posolone, ale pysznie smakują też z miodem, jako nadzienie do mięsa, czy składnik deserów.

Składniki:

Kasztany:

kasztany jadalne 500 gramów

Opcjonalnie w przypadku gotowania:

Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
sól 0.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: 3 sposoby na przygotowanie kasztanów jadalnych

Kasztany gotowane i pieczone:

Kasztany umyć ciepłą wodą i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.

Następnie ich skórkę należy naciąć nożem po wypukłej stronie (raz lub po skosie, aby powstał X) i umieścić w garnku nacięciem w dół. Całość delikatnie zalać wrzątkiem.

Gotować około 15 minut na średnim ogniu (kasztany powinny poobracać się na drugą stronę).

Odcedzone przełożyć na blachę - tym razem nacięciem do góry.
Piec przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

Po tym czasie poczekać aż ostygną, zdjąć twardą skorupkę i gorzkawą błonkę. Jadalna jest tylko żółta część.

Kasztany gotowane:

Kasztany umyć ciepłą wodą i umieścić w garnku nacięciem w dół. Całość delikatnie zalać wrzątkiem.

Gotować około 30-40 minut na średnim ogniu.
(Uprzednio wodę można posolić i do garnka wrzucić kilka listków laurowych.

Czas gotowania zależy od wielkości oraz świeżości kasztanów. W międzyczasie można jednego wyjąć, obrać, a następnie spróbować czy reszta jest już gotowa do spożycia.)

Kasztany pieczone:

Kasztany umyć ciepłą wodą i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Następnie ich skórkę należy naciąć nożem po wypukłej stronie (raz lub po skosie, aby powstał X) i umieścić na blasze do pieczenia - nacięciem do góry.

Piec przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Kasztany prażone:

Kasztany umyć ciepłą wodą i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.

Następnie ich skórkę należy naciąć nożem po wypukłej stronie (raz lub po skosie, aby powstał X) i umieścić na patelni nacięciem w dół.

Całość prażyć pod przykryciem przez około 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krzychm 03.01.2023 19:43
skoro kasztany mają być zalane wodą i gotowane to po co je osuszać ???
nick 13.10.2023 16:06
Bo woda nie lubi konkurencji..-;)
gusia1000 30.07.2020 21:09
Dobre to jest. Głos oddany.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak