Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto na piwie z groszkiem cukrowym

5.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Lubię eksperymentować w kuchni, dlatego tym razem zamiast białego wina, postanowiłam wypróbować dodatku piwa. Wybrałam słodkie, ciemne piwo, aby uniknąć ewentualnej goryczki. Ten dodatek sprawdził się idealnie, a zwykłe risotto nabrało zupełnie innego smaku.

Składniki:

Składniki:

ryż arborio 1 szklanka
cebula szalotka 2 sztuki
groszek cukrowy 1 garść
marchewka 1 sztuka
natka pietruszki 1 pęczek
piwo ciemne 0.5 szklanki
bulion 600 mililitrów
masło 1 plaster
oliwa 2 łyżki
cukier trzcinowy 1 szczypta
Czosnek suszony Prymat 1 szczypta
sola 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
parmezan 1 łyżka

Porada

W wersji dla mięsożerców, polecam dodać do risotto kawałki szynki parmeńskiej.

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto na piwie z groszkiem cukrowym

KROK 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy słodkim piwem, a gdy je wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.

KROK 2. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Z bardziej wyrośniętego groszku wyciągamy ziarna, a ten płaski pozostawiamy w całości. Marchewkę i groszek gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru przez około 8 minut, a następie odcedzamy.

KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy ugotowane warzywa. Na koniec dodajemy starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty. Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak