Przepis i sposób przygotowania na: Risotto na piwie z groszkiem cukrowym
KROK 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy słodkim piwem, a gdy je wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.
KROK 2. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Z bardziej wyrośniętego groszku wyciągamy ziarna, a ten płaski pozostawiamy w całości. Marchewkę i groszek gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru przez około 8 minut, a następie odcedzamy.
KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy ugotowane warzywa. Na koniec dodajemy starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty. Życzę smacznego! :)