Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Croissantowiec

5.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Proste, a zarazem efektowne ciasto z mini croissantów i budyniu. Świetnie smakuje, wyglądem zachwyci gości i domowników.

Składniki:

Ciasto:

masło 200 gramów
budyń śmietankowy 40 gramów
budyń czekoladowy 40 gramów
mleko 1 litr
Rogaliki 185 gramów
herbatniki 10 sztuk
cukier 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Croissantowiec

Na tortownicę 20 cm.

Boki wykładamy folią przezroczystą, a spód herbatnikami.
Odmierzamy pół litra mleka, odlewamy 1/4 szklanki i mieszamy w nim budyń śmietankowy, dodając 2 łyżki cukru (około 30 g).

Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy dokładnie wymieszany budyń i ciągle mieszając, zagotowujemy. W gorącym budyniu rozpuszczamy 100 g masła pokrojone w kawałki. Gorący budyń przekładamy na herbatniki w tortownicy. Na budyń układamy croissanty.

Teraz tak samo gotujemy budyń czekoladowy, mieszamy go z 100g masła i przekładamy na croissanty.

Zostawiamy ciepłe ciasto kilkadziesiąt minut w temperaturze pokojowej aż ostygnie. Wierzch posypujemy kolorowymi płatkami.
Potem przekładamy do lodówki. Ciasto szybko się wiąże.

U mnie z tym ciastem szybko poradziła sobie kilkuletnia Julcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak