Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony z orzechami, migdałami i rodzynkami

5.0
(18)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pieczony kurczak to danie, które uwielbiają wszyscy: dzieci i dorośli. Jego przygotowanie nie jest trudne, a końcowy rezultat jest bardzo efektowny i przede wszystkim apetyczny. Oto wersja z bakaliami - sprawdzi się jako potrawa na uroczysty obiad.

 

1 cały kurczak ok. 1,5-2 kg

2 łyżki Przyprawy do potraw Kucharek

1 łyżeczka Papryki słodkiej Prymat

3 łyżki masła

2 łyżki prażonych migdałów

2 łyżki prażonych orzechów włoskich

2 łyżki rodzynek sułtańskich

3 łyżki oleju rzepakowego

½ łyżeczki Natki pietruszki Prymat

2-3 łyżki miodu

Do smaku: Pieprz czarny mielony Prymat

 

Składniki:

kurczak świeży 1,5-2 kilogramy
Przyprawa do potraw Kucharek 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
masło 3 łyżki
migdały prażone 2 łyżki
orzechy włoskie prażone
rodzynki sułtańskie 2 łyżki
olej rzepakowy 3 łyżki
Natka pietruszki suszona Prymat 1/2 łyżeczki
miód 2-3 łyżki

Do smaku:

Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Co 15 minut można polewać kurczaka powstałym sosem, dzięki czemu będzie mieć złocistą skórkę.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony z orzechami, migdałami i rodzynkami

Kurczaka natrzeć na zewnątrz i w środku Przyprawą do potraw Kucharek połączoną z olejem i papryką słodką.

Orzechy, migdały i rodzynki wymieszać z masłem i posiekaną natką. Kurczaka wypełnić farszem, przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec 1,5 godziny w temperaturze 180°C. Ok. 10 min przed końcem pieczenia warto odkryć naczynie, aby skóra kurczaka stała się złocista i apetycznie przypieczona.

Podawać z ulubioną sałatką oraz ziemniakami z wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak