Kurczak pieczony z orzechami, migdałami i rodzynkami

Kurczak pieczony z orzechami, migdałami i rodzynkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pieczony kurczak to danie, które uwielbiają wszyscy: dzieci i dorośli. Jego przygotowanie nie jest trudne, a końcowy rezultat jest bardzo efektowny i przede wszystkim apetyczny. Oto wersja z bakaliami - sprawdzi się jako potrawa na uroczysty obiad.

 

1 cały kurczak ok. 1,5-2 kg

2 łyżki Przyprawy do potraw Kucharek

1 łyżeczka Papryki słodkiej Prymat

3 łyżki masła

2 łyżki prażonych migdałów

2 łyżki prażonych orzechów włoskich

2 łyżki rodzynek sułtańskich

3 łyżki oleju rzepakowego

½ łyżeczki Natki pietruszki Prymat

2-3 łyżki miodu

Do smaku: Pieprz czarny mielony Prymat

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak świeży

    1,5-2 kilogramy
  • Przyprawa do potraw Kucharek

    2 łyżki
  • słodka papryka Prymat

    1 łyżeczka
  • masło

    3 łyżki
  • migdały prażone

    2 łyżki
  • orzechy włoskie prażone

  • rodzynki sułtańskie

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • natka pietruszki Prymat

    1/2 łyżeczki
  • miód

    2-3 łyżki

Do smaku:

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka natrzeć na zewnątrz i w środku Przyprawą do potraw Kucharek połączoną z olejem i papryką słodką.

Orzechy, migdały i rodzynki wymieszać z masłem i posiekaną natką. Kurczaka wypełnić farszem, przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec 1,5 godziny w temperaturze 180°C. Ok. 10 min przed końcem pieczenia warto odkryć naczynie, aby skóra kurczaka stała się złocista i apetycznie przypieczona.

Podawać z ulubioną sałatką oraz ziemniakami z wody.

Doradca Smaku
Co 15 minut można polewać kurczaka powstałym sosem, dzięki czemu będzie mieć złocistą skórkę.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat