Placki ziemniaczane z gulaszem

odc. 1 Sekrety Polskiej Kuchni

Placki ziemniaczane z gulaszem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Placki ziemniaczane - proste danie, ale dające wiele możliwości podania. Sekretem dobrych placków ziemniaczanych jest odpowiednia odmiana ziemniaków. Są zwolennicy placków grubszych i puszystych, a także cienkich i chrupiących. Podanie ich z gulaszem to jedna z bardziej tradycyjnych wersji.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na gulasz:

  • polędwica wołowa

    500 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    2 sztuki
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • papryka zielona

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy

    50 gramów
  • bulion

    1 litr
  • Przyprawa do potraw Kucharek

    3 łyżki
  • olej rzepakowy do smażenia

Na placki ziemniaczane:

  • ziemniaki

    4 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka ziemniaczna

    25 gramów
  • mąka pszenna

    50 gramów
  • Przyprawa do potraw Kucharek

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • otręby pszenne

    50 gramów
  • olej rzepakowy do smażenia

  • szczypiorek

    kilka łyżeczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SEKRETY POLSKIEJ KUCHNI - PLACKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM KROK PO KROKU

Przekroić ziemniaki na pół i pocierać jeden o drugi, aby wypłynęła skrobia. Następnie zetrzeć ziemniaki na małych oczkach tarki. Przez sitko odcisnąć tarte ziemniaki z nadmiaru wody. Dodać łyżkę mąki, jajko, a następnie Przyprawę do potraw Kucharek i całość wymieszać. Dodać posiekaną cebulę oraz czosnek, a na koniec otręby pszenne. Wszystko razem wymieszać i smażyć placki na rozgrzanej patelni.

Przepis na gulasz:

Mięso pokroić w kostkę 2,5-3 cm i oprószyć Przyprawą do potraw Kucharek. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę razem z czosnkiem, dodać pokrojone mięso i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 min. Zieloną i czerwoną paprykę oczyścić, pokroić w kostkę oraz wrzucić do mięsa, podlewając bulionem. Dusić. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, mieszać i ponownie dusić, aż mięso i warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu podlewać mięso bulionem.

Gulasz podawać osobno w miseczce, aby placki nie rozmiękły. Danie posypać świeżo krojonym szczypiorkiem.

 

POZNAJ SEKRET CHRUPIĄCYCH PLACKÓW ZIEMNIACZANYCH

 

Doradca Smaku
Ziemniaki po przecięciu i potarciu jednej połówki o drugą powinny wypuszczać wodę. Jeśli będą się kleić, oznacza to, że na placki ziemniaczane raczej się nie nadadzą, ale można je wykorzystać do zrobienia klusek śląskich.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat