Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem

5.0
(76)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pierogi - tradycyjna polska potrawa. Robimy je różnymi farszami, ale najbardziej znane to ruskie, z mięsem oraz z kapustą i grzybami. Pierogi to czasochłonne danie, ale warte włożonej pracy. Oto propozycja na pierogi z mięsem. jeśli zostało wam mięso z rosołu to można je wykorzystać do przygotowania farszu do pierogów. 

 

Składniki:

Na farsz:

pręga wołowa ugotowana 200 gramów
szponder wołowy ugotowany 100 gramów
cebula 3 sztuki
Przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżka
szczypiorek 1 pęczek
słonina 100 gramów

Na ciasto:

mąka pszenna typ 450 500 gramów
olej 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
woda gorąca 280 mililitrów

Porada

Aby ugotowane pierogi nie sklejały się, do wody podczas gotowania można dodać odrobinę oleju.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem

Sprawdź przepis na pirogi z mięsem: 

 

Ciasto na pierogi:

Mąkę przesiać przez sitko. Do mąki wlać ciepłą wodę, olej oraz dodać sól i powoli mieszać szpatułką. Kiedy składniki się połączą, wyrabiać ciasto rękoma, aż będzie elastyczne i miękkie. Ciasto rozwałkować i wycinać kółka.

Ugotowane kawałki mięsa zmielić przez maszynkę. Przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę na oleju. W misce połączyć mięso z cebulą i doprawić Przyprawą do potraw Kucharek oraz drobno posiekanym szczypiorkiem, dokładnie wymieszać. Formować małe pierożki z farszem. Pierogi krótko gotować w osolonej wodzie.

Słoninę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na suchej patelni, dodać cebulę i wszystko razem wymieszać. Gotowe pierogi posypać słoniną.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak