Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Pierogi - tradycyjna polska potrawa. Robimy je różnymi farszami, ale najbardziej znane to ruskie, z mięsem oraz z kapustą i grzybami. Pierogi to czasochłonne danie, ale warte włożonej pracy. Oto propozycja na pierogi z mięsem. jeśli zostało wam mięso z rosołu to można je wykorzystać do przygotowania farszu do pierogów. 

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na farsz:

  • pręga wołowa ugotowana

    200 gramów
  • szponder wołowy ugotowany

    100 gramów
  • cebula

    3 sztuki
  • Przyprawa do potraw Kucharek

    1 łyżka
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • słonina

    100 gramów

Na ciasto:

  • mąka pszenna typ 450

    500 gramów
  • olej

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • woda gorąca

    280 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać przez sitko. Do mąki wlać ciepłą wodę, olej oraz dodać sól i powoli mieszać szpatułką. Kiedy składniki się połączą, wyrabiać ciasto rękoma, aż będzie elastyczne i miękkie. Ciasto rozwałkować i wycinać kółka.

Ugotowane kawałki mięsa zmielić przez maszynkę. Przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę na oleju. W misce połączyć mięso z cebulą i doprawić Przyprawą do potraw Kucharek oraz drobno posiekanym szczypiorkiem, dokładnie wymieszać. Formować małe pierożki z farszem. Pierogi krótko gotować w osolonej wodzie.

Słoninę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na suchej patelni, dodać cebulę i wszystko razem wymieszać. Gotowe pierogi posypać słoniną.

Doradca Smaku
Aby ugotowane pierogi nie sklejały się, do wody podczas gotowania można dodać oleju.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat