Zupa z leśnych grzybów

Zupa z leśnych grzybów

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

W Polsce grzyby leśne są chętnie zbierane, suszone i wykorzystywane w kuchni. Są pełne aromatu i smaku, dlatego można je znaleźć w bardzo wielu potrawach kuchni polskiej. Przed Wami przepis na pyszną zupę z grzybów leśnych.

 

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    2 sztuki
  • marchewki

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • olej

    1 łyżka
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • bulion warzywny

    1 litr
  • borowiki

    100 gramów
  • śmietana 36%

    250 mililitrów
  • koperek świeży

    1 pęczek
  • Przyprawa do potraw Kucharek

    2 łyżki

Do smaku:

  • pieprz czarny mielony

Opcjonalnie:

  • makaron łazanki

    250 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W dużym rondlu rozgrzać łyżkę oleju, zrumienić na nim cebulę, oczyszczone i pokrojone grzyby, dodać ziemniaki, marchew i liść laurowy, zalać bulionem i gotować przez ok. 12-15 minut. Całość doprawić do smaku pieprzem i Przyprawą do potraw Kucharek.

Zagotować, a po zestawieniu z ognia dodać świeżo siekany koperek lub pietruszkę. Podawać z łazankami.

Doradca Smaku
Można użyć: 100 g borowików lub podgrzybków.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat