Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z leśnych grzybów

5.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

W Polsce grzyby leśne są chętnie zbierane, suszone i wykorzystywane w kuchni. Są pełne aromatu i smaku, dlatego można je znaleźć w bardzo wielu potrawach kuchni polskiej. Przed Wami przepis na pyszną zupę z grzybów leśnych.

 

 

Składniki:

ziemniaki 2 sztuki
marchewki 2 sztuki
cebula 1 sztuka
olej 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
bulion warzywny 1 litr
borowiki 100 gramów
śmietana 36% 250 mililitrów
koperek świeży 1 pęczek
Przyprawa do potraw Kucharek 2 łyżki

Do smaku:

Pieprz czarny mielony Prymat

Opcjonalnie:

makaron łazanki 250 gramów

Porada

Można użyć: 100 g borowików lub podgrzybków.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z leśnych grzybów

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W dużym rondlu rozgrzać łyżkę oleju, zrumienić na nim cebulę, oczyszczone i pokrojone grzyby, dodać ziemniaki, marchew i liść laurowy, zalać bulionem i gotować przez ok. 12-15 minut. Całość doprawić do smaku pieprzem i Przyprawą do potraw Kucharek.

Zagotować, a po zestawieniu z ognia dodać świeżo siekany koperek lub pietruszkę. Podawać z łazankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 23.01.2019 11:57
Zapachniało lasem, a zdjęcie tak piękne, że nie mogę się napatrzeć :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak