Żurek z białą kiełbasą i jajem

Żurek z białą kiełbasą i jajem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Podstawą żurku jest dobry zakwas. Taki zakwas można samodzielnie przyrządzić w domu. To on nadaje zupie smaku i charakteru. Żurek pochodzi ze Śląska i jest jedną z najbardziej znanych w Polsce zup regionalnych.

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zakwas:

  • mąka razowa

    2/3 szklanki
  • woda ciepła

    3 szklanki
  • skórka razowego chleba

    1 kawałek
  • czosnek

    1 ząbek

Na wywar:

  • wywar wołowy

    1 litr
  • Przyprawa do potraw Kucharek

    2 łyżki
  • boczek wędzony

    200 gramów
  • kiełbasa biała

    4 sztuki
  • zakwas żytni

    200 gramów
  • cebula

    3 sztuki
  • maślanka

    250 mililitrów
  • ziemniaki

    100 gramów
  • borowiki suszone

    40 gramów
  • jaja ugotowane

    4 sztuki

Do smaku:

  • liście laurowe

    3 sztuki
  • ziele angielskie

    3 sztuki
  • majeranek Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zakwas:

Mąkę wsypać do słoja lub kamiennego garnka i wlać 3 szklanki ciepłej przegotowanej wody. Dodać skórkę oraz obrany czosnek. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Ukiszony żur powinien mieć kwaskowy smak i charakterystyczny, apetyczny zapach.

Wywar:

Zagotować wywar, wrzucić białą kiełbasę i odstawić garnek z ognia na 15 min. wraz z kiełbasą, żeby się sparzyła. Wyciągnąć do wystygnięcia, a następnie obrać.

W dużym garnku przesmażyć boczek wraz z cebulą, aż się zeszkli, zalać wywarem z parzenia kiełbasy i gotować. Dodać grzyby wraz z wodą, w której były namaczane, pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawić Przyprawą do potraw Kucharek oraz pozostałymi przyprawami i wlać maślankę. Całość gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodać zakwas oraz białą kiełbasę.

Podawać z ugotowanym jajkiem, warzywami oraz kawałkami kiełbasy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat