Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami i kurczakiem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zostały wam ziemniaki z obiadu i kurczak duszony, pieczony bądź smażony? Podpowiemy Wam, jak można w szybki sposób wykorzystać wczorajszy obiad.

Składniki:

Składniki:

ziemniaki ugotowane 500 gramów
mleko 3,2% 250 mililitrów
boczniaki 250 gramów
Kurczak pieczony 500 gramów
cebula 2 sztuki
ząbki czosnku 2 sztuki
masło 82% 2 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
mozzarella w bloku 100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z grzybami i kurczakiem

Mięso oddzielamy od kości.
Ziemniaki podgrzewamy z mlekiem, robimy puree.
Boczniaki kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka.

Na maśle smażymy cebulę, dodajemy grzyby i rozgnieciony czosnek. Dusimy pod przykryciem przez kwadrans. Dodajemy posiekaną natkę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Grzyby mieszamy z mięsem.

Na dno naczynia żaroodpornego układamy farsz drobiowo-grzybowy, posypujemy startą mozzarellą. Na wierzch układamy puree ziemniaczane.

Całość zapiekamy 40 min w 180°C, pod koniec włączamy termoobieg (na 10 min).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak