Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki z żołądków drobiowych

5.0
(29)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Flaczki można też przygotować na bazie żołądków drobiowych. Smakują wybornie <3

Składniki:

Składniki:

żołądki drobiowe 1 kilogram
udka kurczaka 2 sztuki
skrzydełka z indyka 1 sztuka
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
por (biała część) 1 sztuka
seler korzeniowy 1 sztuka
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
koncentrat pomidorowy 190 gramów
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 ziarna
Ziele angielskie całe XXL 3 ziarna
masło 82% 2 łyżki
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki z żołądków drobiowych

Żołądki umyłem, oczyściłem, zalałem wodą, zagotowałem. Gotowałem kilka minut, odcedziłem. Ponownie zalałem świeżą wodą (ok.1,5 l), posoliłem, dodałem pieprz w kulkach, ziele angielskie i liście laurowe. Gotowałem pod przykryciem 30 minut.

Dodałem umyte i oczyszczone udka kurczaka i skrzydło z indyka oraz pokrojoną w kawałki włoszczyznę i cebulę. Gotowałem pod przykryciem przez ok. 1 godzinę do momentu, aż żołądki były miękkie. Wyjąłem mięso, obrałem z kości, pokroiłem. Żołądki w paski. Warzywa drobno pokroiłem.

Do wywaru dodałem koncentrat pomidorowy i przeciśnięty czosnek. Doprawiłem solą, gałką, ostrą i słodką papryką oraz majerankiem.

Przygotowałem zasmażkę. Masło rozpuściłem, dodałem mąkę, rozprowadziłem, dodałem do gotującego się wywaru. Następnie dodałem pokrojone mięso oraz warzywa, gotowałem 2 minuty. Doprawiłem do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak