Flaczki z żołądków drobiowych

Flaczki z żołądków drobiowych

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Flaczki można też przygotować na bazie żołądków drobiowych. Smakują wybornie <3
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • żołądki drobiowe

    1 kilogram
  • udka kurczaka

    2 sztuki
  • skrzydełka z indyka

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    190 gramów
  • liście laurowe Prymat

    2 sztuki
  • pieprz czarny ziarnisty

    4 ziarna
  • Ziele angielskie całe XXL

    3 ziarna
  • masło 82%

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Żołądki umyłem, oczyściłem, zalałem wodą, zagotowałem. Gotowałem kilka minut, odcedziłem. Ponownie zalałem świeżą wodą (ok.1,5 l), posoliłem, dodałem pieprz w kulkach, ziele angielskie i liście laurowe. Gotowałem pod przykryciem 30 minut.

Dodałem umyte i oczyszczone udka kurczaka i skrzydło z indyka oraz pokrojoną w kawałki włoszczyznę i cebulę. Gotowałem pod przykryciem przez ok. 1 godzinę do momentu, aż żołądki były miękkie. Wyjąłem mięso, obrałem z kości, pokroiłem. Żołądki w paski. Warzywa drobno pokroiłem.

Do wywaru dodałem koncentrat pomidorowy i przeciśnięty czosnek. Doprawiłem solą, gałką, ostrą i słodką papryką oraz majerankiem.

Przygotowałem zasmażkę. Masło rozpuściłem, dodałem mąkę, rozprowadziłem, dodałem do gotującego się wywaru. Następnie dodałem pokrojone mięso oraz warzywa, gotowałem 2 minuty. Doprawiłem do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat