Drożdżowe bułeczki z serowo-jeżynowym nadzieniem

Drożdżowe bułeczki z serowo-jeżynowym nadzieniem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Takie bułeczki drożdżowe nie są trudne w wykonaniu. Z sezonowymi jeżynami smakują najlepiej.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Rozczyn:

  • mleko ciepłe

    0.5 szklanki
  • cukier

    1 łyżka
  • mąka tortowa

    1 łyżka
  • drożdże świeże

    5 dag

Ciasto:

  • jajka

    2 sztuki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • olej

    4 łyżki
  • mąka tortowa

    3 szklanki

Nadzienie:

  • ser biały

    25 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • cukier

    2 łyżki
  • jeżyny

    1 szklanka

Dodatkowo:

  • jajko

    1 sztuka
  • cukier

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.

2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem i olej. Zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.

3. Nadzienie: Ser ucieramy z cukrem waniliowym i jajkiem za pomocą blendera. Dodajemy budyń i blendujemy. Wstawiamy do lodówki do słodzenia na około 50 minut. Jeżyny rozcieramy widelcem, dodajemy do schłodzonej masy serowej i mieszamy za pomocą łyżki. Nadzienie ponownie chłodzimy w lodówce.

4. Bułeczki: Ciasto wałkujemy. Za pomocą obręczy o średnicy 7 cm wycinamy kółka. Na jedno kółko dajemy niecałą łyżeczkę nadzienia. Przykrywamy drugim i zlepiamy boki. Jajko roztrzepujemy. Roztrzepanym jajkiem smarujemy wierzch bułeczki i posypujemy cukrem. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Pieczenie: Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat