Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Czekośliwka

5.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jesienne ciasto pełne smaku. Pyszne połączenie śliwek, czekolady i korzennych przypraw.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 270 gramów
schłodzone masło 135 gramów
cukier puder 112 gramów
żółtko jajek 1 sztuka
jajko 1 sztuka

Nadzienie:

śliwki węgierki 800 gramów
cukier 30 gramów
kakao 2 łyżki
Kardamon mielony Prymat 1 szczypta
czekolada 80% 30 gramów
cynamon Prymat 0.5 łyżeczki
mąka kukurydziana 1 łyżka
Goździki całe Prymat 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Czekośliwka

Blaszka 22 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana bułką.

Śliwki przekrawamy na pół wyjmujemy pestki, lekko blendujemy.
Potem podgrzewamy z cukrem, goździkami i kakao około 10 minut pod przykryciem. Zdejmujemy pokrywkę, wyjmujemy goździki, dodajemy kardamon, cynamon i gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut. Na koniec dodajemy czekoladę, mąkę kukurydzianą i dusimy jeszcze kilka minut. Masę studzimy.

Ciasto:
Wszystkie składniki miksujemy lub zagniatamy ręcznie.
Białka zostawiamy do smarowania ciasta.

Większość ciasta wykładamy do blaszki, rozklepujemy na spód i boki na wysokość około 2-3 cm. Resztę ciasta zawijamy w folię i razem z ciastem w blaszce chowamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C.

Wyjmujemy ciasto w blaszce nakłuwamy spód, przykrywamy folią aluminiową z obciążeniem i podpiekamy około 20 minut do lekkiego przyrumienienia.

Zdejmujemy folię i możemy jeszcze 5 minut podpiec środek.
Ciasto studzimy.

Z reszty ciasta wycinamy listki.
Na wystudzony spód wykładamy masę czekośliwkę, dekorujemy listkami, które smarujemy roztrzepanym białkiem.

 Pieczemy w 180 C około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak