Drożdżowe bułeczki bez wyrastania z jabłkami i budyniem

Drożdżowe bułeczki bez wyrastania z jabłkami i budyniem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Szybkie drożdżowe bułeczki. Nie trzeba czekać aż rozczyn wyrośnie. Można takie bułeczki zabrać ze sobą na piknik lub wycieczkę.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • drożdże świeże

    2.5 dag
  • śmietana 18-procentowa

    2 łyżki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • cukier puder

    1 szklanka
  • mąka tortowa

    2.5 szklanki
  • margaryna kostka

    20 dag
  • jajka

    2 sztuki

Budyń:

  • budyń waniliowy

    2 opakowania
  • mleko

    2 szklanki
  • cukier

    2 łyżki

Dodatkowo:

  • jabłka

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1. Budyń: w jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń. Drugą szklankę mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Wlewamy rozmieszany budyń i mieszamy do zgęstnienia. Gęsty budyń odstawiamy do ostygnięcia.

2. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę.

3. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym i śmietaną.

Do mąki wsypujemy cukier puder, dodajemy margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy roztarte drożdże i jajka i zagniatamy ciasto.

4. Z ciasta formujemy bułeczki. Formujemy kulkę, wałkujemy, na środek dajemy porcję budyniu i porcję pokrojonych jabłek. Rogi zaginamy do środka lekko je przy tym zlepiając. W dłoniach formujemy okrągłą bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat