Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulki ryżowe w malinowo-jeżynowym sosie

5.0
(25)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Przepyszny deser. Warto przygotować takie słodkie danie. Po za sezonem można użyć mrożonych owoców.

Składniki:

Kulki ryżowe:

ryż 15 dag
mleko 500 mililitrów
margaryna kostka 10 dag
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier 5 dag
wiórki kokosowe 2 dag
sok z cytryny 1 łyżeczka

Sos:

maliny świeże 1.5 szklanki
jeżyny 0.25 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier 3 łyżki
budyń waniliowy 1 opakowanie
woda 200 mililitrów

Porada

Dodatkowo: kilka malin i jeżyn do dekoracji, listki melisy do dekoracji. Z przepisu wychodzi 8 kulek ryżowych.

Przepis i sposób przygotowania na: Kulki ryżowe w malinowo-jeżynowym sosie

1. Kulki ryżowe: Do garnka wlewamy mleko. Dodajemy margarynę. Całość doprowadzamy do wrzenia. Do garnka wrzucamy woreczek ryżu. Gotujemy przez około 20 minut do miękkości. Ryż wyciągamy z woreczka i przekładamy do miski. Gorący ryż mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Chwilę go studzimy, aby był letni. Do letniego ryżu wsypujemy wiórki kokosowe i dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Z ryżu formujemy kulki i odkładamy je stężenia. Możemy wstawić je do lodówki.

2. Sos: Owoce przekładamy do garnka. Zalewamy je 100 ml wody i wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Zagotowujemy. W szklance rozpuszczamy budyń w 100 ml wody. Wlewamy do gotujących się owoców. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Gotujemy przez chwilkę. Zdejmujemy z ognia i chwilkę studzimy, aby sos był letni.

3. Dekoracja: Do głębokich talerzy nakładamy porcję sosu i rozkładamy kulki ryżowe. Dekorujemy listkami melisy i odłożonymi malinami i jeżynami.

Gotowe! Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak