Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z miodową, migdałowo-owsianą kruszonką

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jabłecznik smakuje rewelacyjnie i przyznam, że z całości najlepsza jest kruszonka, która w połączeniu z jabłkami po prostu rozpływa się w ustach. Bardzo ją lubię - zresztą jak większość ciast owsianych. Dodatkowo ciasto jest dość proste w przygotowaniu i z pewnością każdy sobie z nim poradzi!

Składniki:

Na formę o średnicy 25-26 cm, ciasto:

mąka pszenna 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
jajko 2 sztuki
olej 0.5 szklanki

Dodatkowo:

jabłka 2 sztuki

Kruszonka:

płatki owsiane 3 łyżki
migdały w płatkach 1/3 szklanki
miód 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z miodową, migdałowo-owsianą kruszonką

W pierwszej misce należy wymieszać jajka z olejem, a w drugiej - mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz sól.
Suche składniki połączyć z mokrymi.

Następnie ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i na jego wierzchu ułożyć jabłka - uprzednio obrane oraz pokrojone w plasterki. Całość posypać płatkami oraz polać miodem.

Jabłecznik piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut w 180 stopniach (piekłam w piekarniku gazowym).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 20:09
Dobre to jest. Głos oddany.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak