Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malinowy torcik z roladkami

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Taki torcik warto zrobić. Na jednym kawałku się nie skończy, od razu przyjdzie ochota na kolejny. Dno, jak i brzegi są z roladek z żelką malinową. Torcik z pianką serowo-śmietankową z malinami.

Składniki:

Rolada:

jajko 3 sztuki
cukier 3 łyżki
woda zimna 3 łyżki
mąka tortowa 3 łyżki
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki

Żelka malinowa:

maliny świeże 1 szklanka
galaretki malinowe 1 opakowanie

Masa malinowa:

śmietana kremówka 165 mililitrów
ser na sernik 0.5 kilograma
galaretki malinowe 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
maliny świeże 1.5 szklanki
woda gorąca 0.5 szklanki

Porada

Dodatkowo: - listki melisy do dekoracji, - kilka malin do dekoracji.

Przepis i sposób przygotowania na: Malinowy torcik z roladkami

1. Rolada: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka oraz wodę i ubijamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę za pomocą ściereczki. Studzimy.

2. Żelka malinowa: Maliny przekładamy do garnka i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i do jeszcze gorących wsypujemy galaretkę. Energicznie mieszamy aby galaretka się rozpuściła. Gotową żelkę odkładamy do ostygnięcia. Gdy już będzie letnia wstawiamy do lodówki.

3. Roladę rozwijamy. Nakładamy zimną, lekko stężoną żelkę. Zwijamy. Roladę wstawiamy do stężenia do lodówki. Stężoną roladę kroimy w plasterki.

4. Masa malinowa: Galaretkę rozpuszczamy wraz z żelatyną w gorącej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. W między czasie ubijamy kremówkę. Dodajemy cukier puder i ponownie ubijamy. Stopniowo dodajemy ser przy tym ubijając. Dodajemy lekko stężoną galaretkę i ubijamy. Do gotowej masy dodajemy maliny. Lekko mieszamy.

5. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią aluminiową. Dno i boki tortownicy wykładamy roladkami. 4 roladki odkładamy do dekoracji. Masę przelewamy do tortownicy. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.
6. Dekoracja: Gotowe ciasto wyjmujemy z tortownicy. Dekorujemy odłożonymi roladkami, listkami melisy i malinami.

Gotowe!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak