Doradca Smaku IX: Hamburger z indyka i cieciorki, odc. 18

odc. 18 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Hamburger z indyka i cieciorki, odc. 18

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

W 18. odcinku Doradcy Smaku chef Robert Sowa proponuje przyrządzenie burgera z mięsa indyka z dodatkiem ciecierzycy i suszonych pomidorów.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone z udźca indyka

    200 gramów
  • musztarda Sarepska Prymat

    2,5 łyżeczki
  • ciecierzyca

    4 łyżki
  • śmietana 18%

    3 łyżki
  • pomidory suszone Smak

    4-5 sztuk
  • ciabatta

    2 sztuki
  • serek śmietankowy meksykański

    1 opakowanie
  • szpinak świeży

    200 gramów
  • czerwona cebula

    1 sztuka
  • pomidor malinowy

    1 sztuka
  • ogórek konserwowy Smak

    3-4 sztuki
  • ser gouda

    2 plastry
  • olej rzepakowy

    do smażenia

Do smaku:

  • przyprawa do indyka i dań z drobiu Prymat

  • sól morska - MŁYNEK Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy miskę z zimną wodą. Do drugiej miski przekładamy mięso mielone z indyka, dodajemy musztardę sarepską, rozgniecioną cieciorkę, śmietanę, pokrojone suszone pomidory, 1 łyżkę oleju z suszonych pomidorów. Doprawiamy do smaku przyprawą do indyka. Zanurzamy ręce w wodzie i wyrabiamy masę. Z mięsa formujemy okrągłe płaskie kotlety.

Ciabatty kroimy na pół, podpiekamy na suchej patelni i zdejmujemy. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z dwóch stron burgery z mięsa i cieciorki. Przekładamy na ręcznik papierowy. Na oleju po burgerach podsmażamy szpinak, doprawiając solą.

Ciabatty smarujemy serkiem meksykańskim. Cebulę, pomidora i ogórki kroimy w plastry. Na dolne części ciabatty nakładamy szpinak, następnie burgera, po 2 plastry pomidora, po plastrze cebuli i po kilka plastrów ogórka. Całość przykrywamy plastrem sera gouda i drugą połówką ciabatty.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat