Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada drożdżowa

4.0
(8)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Rolada drożdżowa z dżemem truskawkowym i śliwkami to pyszny dodatek do popołudniowej kawy.

Składniki:

Ciasto:

mąka 25 dag
masło 82% 5 dag
cukier 5 dag
jajko 1 sztuka
mleko 1/3
drożdże 1.5 dag
sól 1 szczypta

Nadzienie do rolady:

dżem truskawkowy 20 dag
śliwki 20 dag

Porada

Górę ciasta można posypać cukrem pudrem. Uważajmy. aby w cieście nie powstały dziury. Jak dla mnie ciasto wyszło super.

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada drożdżowa

Drożdże pokruszyć​ i wymieszać z łyżką cukru i mąki. Dodać letnie mleko i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do miski dodać pozostałą mąkę cukier sól. Dodać rozczyn i rozpuszczone przestudzone masło. Wszystko wymieszać i zagnieć gładkie dość gęste ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Gdy podwoi swoją objętość wyłożyć na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodać trochę mąki. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek.

Następnie posmarować marmoladą lub dżemem. Na cieście układamy rzędami plastry śliwek. Całość zwiń w roladę.

Przełożyć wszystko do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak