Rolada drożdżowa

Rolada drożdżowa

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Rolada drożdżowa z dżemem truskawkowym i śliwkami to pyszny dodatek do popołudniowej kawy.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka

    25 dag
  • masło 82%

    5 dag
  • cukier

    5 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • mleko

    1/3
  • drożdże

    1.5 dag
  • sól

    1 szczypta

Nadzienie do rolady:

  • dżem truskawkowy

    20 dag
  • śliwki

    20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże pokruszyć​ i wymieszać z łyżką cukru i mąki. Dodać letnie mleko i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do miski dodać pozostałą mąkę cukier sól. Dodać rozczyn i rozpuszczone przestudzone masło. Wszystko wymieszać i zagnieć gładkie dość gęste ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Gdy podwoi swoją objętość wyłożyć na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodać trochę mąki. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek.

Następnie posmarować marmoladą lub dżemem. Na cieście układamy rzędami plastry śliwek. Całość zwiń w roladę.

Przełożyć wszystko do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

SMACZNEGO

Kasia Pichci
Górę ciasta można posypać cukrem pudrem. Uważajmy. aby w cieście nie powstały dziury. Jak dla mnie ciasto wyszło super.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat