Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokardki z kurkami w serowym sosie

5.0
(28)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przedstawiam propozycje na danie obiadowe: makaron i grzyby leśne w aksamitnym sosie serowym.

Składniki:

Sos:

ser bundz 10 dag
wino białe 0.3 szklanki
śmietanka 150 mililitrów
masło 2 łyżki
kurki 35 dag

Makaron do sosu:

makaron kokardki 0.5 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Kokardki z kurkami w serowym sosie

Kurki przebrać i umyć, duże pokroić. Masło rozgrzać w rondku, włożyć kurki i smażyć 7 minut. Wlać wino i podgrzewać do chwili odparowania wina. Dodać rozdrobniony ser bundz, wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem i dusić do połączenia składników. Do sosu możemy dodać szczyptę suszonego rozmarynu.

Makaron kokardki ugotować w osolonym wrzątku, dodać do sosu, wymieszać i udekorować natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak