Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa dyniowa z marchwią i ziemniakami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Smaczna, prosta i rozgrzewająca zupa z dyni, która dzięki różnym dodatkom będzie smakować inaczej, a podana z grzankami smakuje wybornie.

Składniki:

Potrzebne składniki:

dynia 1 sztuka
marchewki 2 sztuki
ziemniaki 3 sztuki
cebule 2 sztuki
imbir 100 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Grzanki;

bułki 2 sztuki
masło 50 gramów

Porada

Dynia - około 1 kg Imbir - świeży, mały kawałek ewentualnie można doprawić mielonym imbirem.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa dyniowa z marchwią i ziemniakami

Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki, następnie pokroić na kawałki.
Ziemniaki obrać opłukać, pokroić w większą w kostkę. Cebulę po obraniu, również pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w plastry.

Do garnka włożyć przygotowane warzywa, dolać około 2 litrów wody, posolić i gotować około pół godziny. Pod koniec gotowania dodać obrany, pokrojony imbir oraz szklankę rosołu, zmiksować na papkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z kleksem śmietany i grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 19:42
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak