Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki wieprzowe z ogórkiem i szynką

5.0
(47)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dla odmiany łopatka wieprzowa - nie duszona , a użyta w roladkach. Roladki z łopatki wieprzowej z ogórkiem i szynką są bardzo smaczne.

Składniki:

Mięso wieprzowe:

łopatka wieprzowa 14 plastrów
wędlina 14 plastrów
ogórki kiszone 7 sztuk
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
musztarda 4 łyżki
liście laurowe 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
ziele angielskie 3 sztuki
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki wieprzowe z ogórkiem i szynką

Pokrojone na plastry mięso rozbijamy dość mocno tłuczkiem. Oprószamy solą, pieprzem i smarujemy musztardą. Kładziemy po plastrze wędliny u mnie szynki i połowę ogórka (jeśli są małe może być cały ogórek). Zwijamy roladki i obwiązujemy nicią.

Roladki obsmażamy na patelni i przekładamy do garnka albo rondla. Podlewamy bulionem albo wodą. Dodajemy przekrojone i podsmażone ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie.

Dusimy do miękkości i odparowania płynu ok. 60 min (moje nie były duże, więc wystarczyło 50 min).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak