Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasola Jaś z marchewką z szybkowara

5.0
(18)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Fasolę w każdej wersji w naszym domu bardzo lubimy i często jest na naszym stole i na obiad i na kolację.........SMACZNEGO!!!

Składniki:

Składniki:

fasola Jaś 50 dag
ziele angielskie 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 1 szczypta
kostki rosołowe 1 sztuka
woda 1.5 litra
szynka wędzona 30 dag
cebula 1 sztuka
smalec 2 łyżki
papryczka ostra 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
cukier 2 łyżki
przecier pomidorowy 150 gramów
ocet jabłkowy 2 łyżki
sól 2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka

Porada

Tak przygotowana fasola plus szczypta sody do gotowania nadaje się do jedzenia dla osób z problemem kwasu moczowego.

Przepis i sposób przygotowania na: Fasola Jaś z marchewką z szybkowara

Fasolę Jaś zalać zimną wodą i odstawić na całą noc do namoczenia, rano wodę wylać. Ponownie wlać na kilka godzin zimną wodę i ponownie wylać.

Fasolę dodać do szybkowara, wsypać pokrojone marchewki, szczyptę sody oczyszczonej, ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, wlać około 1,5 litra wody.

Po zasyczeniu pary gotować ok. 35 minut na średnim ogniu.

Pokrojoną szynkę wędzoną podsmażyć na smalcu razem z pokrojoną cebulką, papryką słodką i ostrą, solą, wlać fasolę z szybkowara.

Dodać przecier pomidorowy, czosnek suszony, cukier, ocet jabłkowy i gotować bez przykrycia z 20 minut, na koniec rozetrzeć do fasoli majeranek, najlepiej smakuje na drugi dzień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak