Fasola Jaś z marchewką z szybkowara

Fasola Jaś z marchewką z szybkowara

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Fasolę w każdej wersji w naszym domu bardzo lubimy i często jest na naszym stole i na obiad i na kolację.........SMACZNEGO!!!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • fasola Jaś

    50 dag
  • ziele angielskie

    4 sztuki
  • liść laurowy

    2 sztuki
  • soda oczyszczona Prymat

    1 szczypta
  • kostki rosołowe

    1 sztuka
  • woda

    1.5 litra
  • szynka wędzona

    30 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • smalec

    2 łyżki
  • papryczka ostra

    1 łyżeczka
  • słodka papryka Prymat

    2 łyżeczki
  • cukier

    2 łyżki
  • przecier pomidorowy

    150 gramów
  • ocet jabłkowy

    2 łyżki
  • sól

    2 łyżeczki
  • majeranek Prymat

    2 łyżki
  • czosneku granulowany Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Fasolę Jaś zalać zimną wodą i odstawić na całą noc do namoczenia, rano wodę wylać. Ponownie wlać na kilka godzin zimną wodę i ponownie wylać.

Fasolę dodać do szybkowara, wsypać pokrojone marchewki, szczyptę sody oczyszczonej, ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, wlać około 1,5 litra wody.

Po zasyczeniu pary gotować ok. 35 minut na średnim ogniu.

Pokrojoną szynkę wędzoną podsmażyć na smalcu razem z pokrojoną cebulką, papryką słodką i ostrą, solą, wlać fasolę z szybkowara.

Dodać przecier pomidorowy, czosnek suszony, cukier, ocet jabłkowy i gotować bez przykrycia z 20 minut, na koniec rozetrzeć do fasoli majeranek, najlepiej smakuje na drugi dzień.

w mojej kuchni
Tak przygotowana fasola plus szczypta sody do gotowania nadaje się do jedzenia dla osób z problemem kwasu moczowego.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat