Doradca Smaku IX: Grillowany ser kozi z sałatką, odc. 17

odc. 17 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Grillowany ser kozi z sałatką, odc. 17

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dzisiaj klasyczne smaki i połączenia, czyli grillowany ser kozi z karmelizowaną figą i konfiturą z gorzkiej pomarańczy podawany na grzankach z brioszki.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kozi ser (roladka)

    0.5 kilograma
  • figi

    4 sztuki
  • miód

    4 łyżeczki
  • kiełki groszku cukrowego

    50 gramów
  • sos sałatkowy włoski Prymat

    1 opakowanie
  • całe buraczki marynowane

    4 sztuki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • woda

    3 łyżki
  • oliwa

    3 łyżki
  • orzeszki ziemne niesolone

    4 łyżki
  • konfitura z gorzkiej pomarańczy

    2 łyżki
  • brioszka grillowana

    1 sztuka
  • masło

    20 gramów

Do smaku:

  • cynamon cały Prymat

Dekoracja:

  • Jabłuszka kaparowe Smak

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do dużej miski przesypujemy zawartość opakowania sosu włoskiego, dodajemy wodę, olej i mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w plastry buraczki oraz kiełki, mieszamy.

Figi kroimy na połówki. Na patelni rozgrzewamy masło, przekładamy figi częścią wewnętrzną i polewamy miodem. Dodajemy 2 części kory cynamonu i karmelizujemy.

Ser kozi kroimy na plastry po ok. 1 cm i grillujemy z obu stron na patelni. Brioszkę kroimy na kromki i również grillujemy z obu stron

Sałatkę przekładamy do miseczek, posypujemy orzeszkami, na wierzchu układamy jabłuszka kaparowe. Na kromki broszki kładziemy grillowany ser kozi i figi. Podajemy z konfiturą z pomarańczy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat