Żurek z jajkiem i wędliną

Żurek z jajkiem i wędliną

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Żurek tradycyjna, polska zupa. Warto go przygotować, bo jest zdrowy i przepyszny.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Żurek

  • żeberka wieprzowe

    300 gramów
  • kiełbasa śląska

    200 gramów
  • boczek wędzony

    200 gramów
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • zakwas na żur

    400 mililitrów
  • woda

    2 litry
  • jajka

    3 sztuki
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1. Żeberka przekładam do garnka. Wlewam wodę i gotuję około 30 minut. Boczek oraz kiełbasę kroję w kostkę. Wędlinę oraz czosnek dodaję do wywaru. Całość gotuję na małym ogniu około 45 minut. Następnie do wywaru wlewam zakwas. Gotuję 5 minut. Żurek doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.

2. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ziemniaki dodaję do żurku. Mieszam.

3. Jajka gotuję na twardo. Obieram, przekrawam na pół. Jajka układam na talerzu, zalewam żurkiem i podaję.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat