Krem z pieczonej dyni z imbirem i rozmarynem

Krem z pieczonej dyni z imbirem i rozmarynem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Szczególnie jesienią zupa krem z dyni cieszy się dużym powiedzeniem. Aksamitna konsystencja i słoneczny kolor potrafi już na sam widok rozgrzać. Moim zdaniem najlepszym dodatkiem do zupy z dyni jest imbir, który uwydatnia i zaostrza smak całości. Spróbujcie także wzbogacić smak kremu z dyni aromatycznym rozmarynem. Polecam to pyszne danie, które jest również niskokaloryczne.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • dynia

    1 kilogram
  • imbir

    5 gramów
  • rozmaryn

    1 gałązka
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa z oliwek

    2 łyżki
  • jogurt naturalny

    2 łyżki
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę, po czym przekładamy do miski.

Rozmaryn, imbir i czosnek dokładnie siekamy, mieszamy z oliwą, pieprzem i dodajemy do dyni. Całość bardzo dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką.

Pieczemy w temperaturze 200°C około 20 minut. Po upieczeniu miksujemy do uzyskania konsystencji kremu.

Jeżeli krem będzie za gęsty, można dolać odrobinę wody. Gotowy krem przelewamy do talerzy. Do każdej porcji dodajemy łyżkę jogurtu.

Dekorujemy małą gałązką rozmarynu.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat