Składniki
Kalkulator jednostek
kg
kostka
gr
gramów
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na bułki:
-
mąka orkiszowa
250 gramów -
woda
100 mililitrów -
drożdże
5 gramów -
oliwa z oliwek
1 łyżka -
jajko
1 sztuka -
cukier brzozowy
1 łyżka -
sezam
1 łyżka -
żółtko
1 sztuka
Składniki na burgera:
-
marchew
1 sztuka -
kasza jaglana
0,75 szklanki -
czerwona cebula
0,5 sztuki -
płatki owsiane
4 łyżki -
orzechy włoskie
3 łyżki -
oliwa z oliwek
50 mililitrów -
mąka orkiszowa
1 łyżka -
kolendra
1 łyżka -
imbir
1 cm -
pieprz czarny mielony
2 szczypty -
chili pieprz cayenne
2 szczypty
Pozostałe składniki:
-
awokado
2 sztuki -
czerwona cebula
2 łyżki -
oliwa z oliwek
2 łyżki -
rukola
2 garści -
pomidor
5 plastrów -
sok z cytryny
0,5 sztuki -
pieprz czarny mielony
1 szczypta
Sposób przygotowania
Wykonanie bułek:
Drożdże i cukier dokładnie rozprowadzamy w wodzie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie do miski wsypujemy mąkę, wlewamy wodę, wbijamy jajko i dodajemy rozprowadzone drożdże. Ugniatamy ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na mniej więcej godzinę, aby wyrosło. Z wyrośniętego ciasta formujemy 5 bułek, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zakrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Gotowe bułki smarujemy żółtkiem wymieszanym z sezamem i odrobiną wody. Wstawiamy bułki do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C około 25 minut.
Wykonanie burgera:
Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania lepkiej masy. Gdyby masa okazała się za sucha, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Z gotowej mieszanki formujemy 5 burgerów i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200°C około 20 minut. Po tym czasie przewracamy burgery na drugą stronę i pieczemy kolejne 10–15 minut.
Wykonanie całości:
Awokado obieramy, usuwamy pestkę i rozgniatamy miąższ widelcem. Dodajemy sok z cytryny, posiekaną cebulę, oliwę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy je delikatnie w temperaturze 200°C, aż się zrumienią. Tak przygotowane pieczywo smarujemy pastą z awokado, na to kładziemy burgera, rukolę, plaster pomidora i przykrywamy drugą połówką bułki.
Przepis pochodzi od GACA SYSTEM
Ilości dla poniższych składników znajdujących się na liście są dla: ugotowanej kaszy jaglanej, zmielonych płatków owsianych, zmielonych orzechów włoskich, posiekanej kolendry, posiekanej natki pietruszki, posiekanej czerwonej cebuli.![]()
Komentarze (0)
Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Nie masz konta? Zarejestruj się