Veggie Burger

Veggie Burger

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Świetna alternatywa dla tradycyjnego burgera. Pełen warzywnych smaków Veggie Burger to kompozycja kaszy jaglanej, marchwi, płatków owsianych, mielonych orzechów włoskich, kolendry, świeżego imbiru i aromatycznych przypraw. W ramach dodatków warto dorzucić awokado, pomidora i oryginalną w smaku rukolę. Całości dopełnią własnoręcznie upieczone bułki. Polecam to pyszne, sycące i jednocześnie fit danie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na bułki:

  • mąka orkiszowa

    250 gramów
  • woda

    100 mililitrów
  • drożdże

    5 gramów
  • oliwa z oliwek

    1 łyżka
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier brzozowy

    1 łyżka
  • sezam

    1 łyżka
  • żółtko

    1 sztuka

Składniki na burgera:

  • marchew

    1 sztuka
  • kasza jaglana

    0,75 szklanki
  • czerwona cebula

    0,5 sztuki
  • płatki owsiane

    4 łyżki
  • orzechy włoskie

    3 łyżki
  • oliwa z oliwek

    50 mililitrów
  • mąka orkiszowa

    1 łyżka
  • kolendra

    1 łyżka
  • imbir

    1 cm
  • pieprz czarny mielony

    2 szczypty
  • chili pieprz cayenne

    2 szczypty

Pozostałe składniki:

  • awokado

    2 sztuki
  • czerwona cebula

    2 łyżki
  • oliwa z oliwek

    2 łyżki
  • rukola

    2 garści
  • pomidor

    5 plastrów
  • sok z cytryny

    0,5 sztuki
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Wykonanie bułek:

Drożdże i cukier dokładnie rozprowadzamy w wodzie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie do miski wsypujemy mąkę, wlewamy wodę, wbijamy jajko i dodajemy rozprowadzone drożdże. Ugniatamy ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na mniej więcej godzinę, aby wyrosło. Z wyrośniętego ciasta formujemy 5 bułek, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zakrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Gotowe bułki smarujemy żółtkiem wymieszanym z sezamem i odrobiną wody. Wstawiamy bułki do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C około 25 minut.

 

Wykonanie burgera:

Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania lepkiej masy. Gdyby masa okazała się za sucha, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Z gotowej mieszanki formujemy 5 burgerów i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200°C około 20 minut. Po tym czasie przewracamy burgery na drugą stronę i pieczemy kolejne 10–15 minut.

 

Wykonanie całości:

Awokado obieramy, usuwamy pestkę i rozgniatamy miąższ widelcem. Dodajemy sok z cytryny, posiekaną cebulę, oliwę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy je delikatnie w temperaturze 200°C, aż się zrumienią. Tak przygotowane pieczywo smarujemy pastą z awokado, na to kładziemy burgera, rukolę, plaster pomidora i przykrywamy drugą połówką bułki.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Doradca Smaku
Ilości dla poniższych składników znajdujących się na liście są dla: ugotowanej kaszy jaglanej, zmielonych płatków owsianych, zmielonych orzechów włoskich, posiekanej kolendry, posiekanej natki pietruszki, posiekanej czerwonej cebuli.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat