Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

FIRINDA PATATESLİ KÖFTE

5.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dziś coś co nazywa się FIRINDA PATATESLİ KÖFTE, czyli kotleciki z ziemniakami z pieca. Jest to danie prosto z Turcji. Po mojemu ;)

Składniki:

Na kotlety:

mięso mielone wołowe 400 gramów
jajko 1 sztuka
cebula 1 sztuka
natka pietruszki 6 gałązek
Bułka tarta klasyczna Prymat 0.5 szklanki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżka
oliwa 5 łyżek
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Sos:

woda 1.5 szklanki
koncentrat pomidorowy 200 gramów
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Inne składniki:

ziemniaki 1 kilogram

Porada

Ja do sosu dodałam od siebie kilka liści bazyli. A do mięsa parę kulek nasion kolendry. Pietruszki też więcej, bo lubię. W oryginalnym przepisie do sosu dodajemy tylko łyżkę koncentratu. Dla mnie to było bez smaku. Dno naczynia smarujemy masłem.

Przepis i sposób przygotowania na: FIRINDA PATATESLİ KÖFTE

Na kotlety:
Wszystkie składniki dodajemy do mięsa.
Mieszamy przez minutę i formujemy kotleciki ugniatając lekko na płasko. Na patelnię wlewam oliwę i smażymy z obu stron.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry około 0,5 cm. Smażymy w głębokim oleju na złoto. Nadmiar oleju odsączamy na ręczniku papierowym. Doprawiamy solą pieprzem tylko tyle żeby ziemniaki nie były bez smaku. Uważajmy z solą dodajemy ja jeszcze do sosu.

W naczyniu żaroodpornym układam kilka plasterków ziemniaków, kotlet, znowu ziemniaki i tak do wyczerpania produktów.

W misce mieszamy składniki na sos i polewamy danie. Piec około 20 min. w temperaturze 180 °C.

SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak