Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z dżemem porzeczkowym i bezą

5.0
(90)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Smaki dżemu porzeczkowego i słodkiej bezy idealnie się łączą i tworzą pyszne ciasto, idealne na podwieczorek :)

Składniki:

Składniki:

mąka 400 gramów
jajko 6 sztuk
masło 200 gramów
cukier 1 szklanka
cukier 50 gramów
śmietana 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier wanilinowy 8 gramów
mąka ziemniaczana 1 łyżka
dżem porzeczkowy 220 gramów

Porada

Jajka - oddzielnie żółtka od białek.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z dżemem porzeczkowym i bezą

Do miski wsypuję mąkę, dodaję drobno pokrojone zimne masło, 50 g cukru, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Rozrabiam palcami na kruche ciasto. Do mąki dodaję żółtka i śmietanę, dalej wyrabiam.
Ciasto dzielę na 2 części (2/3 oraz 1/3), mniejsze wkładam do lodówki.

W tym czasie ubijam białka z cukrem (dodając stopniowo po łyżce) na sztywną pianę, pod koniec dodaję mąkę ziemniaczaną.

Blachę wykładam papierem do pieczenia. Na spodzie układam ciasto, następnie rozsmarowuję dżem i wykładam pianę z białek.

Wierzch posypuję startym na tarce pozostałym ciastem.

Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut (grzałka góra-dół, bez termoobiegu).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia 04.11.2022 13:07
Są pewne niejasności według mnie. Przepis powinien zawierać wskazówki takie jak. Wymiary blaszki do pieczenia (zazwyczaj się podaje). Druga sprawa to jak długo powinno leżeć ciasto w lodówce? A może podpowiedzieć ludziom aby schowali do zamrażarnika to owiele skróci czas czekania aż się schłodzi. A druga część w tym czasie też dobrze jakby leżała w tym czasie w lodówce, kruche ciasto lubi być schłodzone wtedy wychodzi najlepsze ale dla laika to nie musi być takie oczywiste. Trzecia sprawa to jakie dodajemy jajka czy to mają być M czy L? Ciasto właśnie upiekłam raczej nie można go zepsuć jak się człowiek troszkę zna na wypiekach ale te informacje powinny być bardziej szczegółowe.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak