Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z dżemem porzeczkowym i bezą
Do miski wsypuję mąkę, dodaję drobno pokrojone zimne masło, 50 g cukru, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Rozrabiam palcami na kruche ciasto. Do mąki dodaję żółtka i śmietanę, dalej wyrabiam.
Ciasto dzielę na 2 części (2/3 oraz 1/3), mniejsze wkładam do lodówki.
W tym czasie ubijam białka z cukrem (dodając stopniowo po łyżce) na sztywną pianę, pod koniec dodaję mąkę ziemniaczaną.
Blachę wykładam papierem do pieczenia. Na spodzie układam ciasto, następnie rozsmarowuję dżem i wykładam pianę z białek.
Wierzch posypuję startym na tarce pozostałym ciastem.
Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut (grzałka góra-dół, bez termoobiegu).