Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak słodko-ostry

5.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Propozycja na to danie ma wiele walorów, nie tylko smakowych. Pozwala na wprowadzanie swoich modyfikacji składnikowych. Podstawą jest kurczak, resztę dodajemy sami.

Składniki:

Składniki:

podudzia z kurczaka 1 kilogram
chorizo 300 gramów
cebule 2 sztuki
ząbki czosnku 6 sztuk
papryka czerwona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
papryka zielona 1 sztuka
passata pomidorowa 500 mililitrów
pomidory cherry 300 gramów
oliwki czarne Smak 1 garść
miód 100 mililitrów
sos sojowy 1 łyżka
ocet balsamiczny 1 łyżka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
suszone pomidory z czosnkiem 1 łyżeczka
Oregano suszone Prymat 0.5 łyżeczki
Tymianek suszony Prymat 0.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak słodko-ostry

Papryki układamy w rękawie do pieczenia. Zapiekamy około 40 min w 200°C. Studzimy, usuwamy skórkę, rozdrabniamy na mniejsze kawałki.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, kładziemy kurczaka i obsmażamy go z każdej strony na rumiano, dodajemy pokrojone na plasterki chorizo. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu.

W rondlu na rozgrzanej oliwie dusimy posiekaną cebulę. Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, miód, ocet, sos, paprykę, przyprawiamy do smaku doprawiamy wędzoną papryką, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, tabasco, oregano i tymiankiem.

Następnie wlewamy passatę, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kurczaka z kiełbasą razem z tłuszczem ze smażenia, pomidory. Dusimy do miękkości mięsa.

Następnie wrzucamy pokrojone oliwki, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak