Przepis i sposób przygotowania na: Mufinki nadziewane wafelkami kakaowymi
Jajko miksujemy z cukrem, zostawiamy na 5 min. by cukier się rozpuścił, następnie dolewamy olej, mleko, konfiturę, jogurt, mieszamy mikserem.
Mąkę mieszamy z sodą, kakao.
Miechunkę siekamy.
Wafelki kakaowe ścieramy na tarce do warzyw na dużych oczkach, dodajemy do mąki.
Jabłko obieramy kroimy na mniejsze kawałki.
Do płynnych składników, dodajemy mąkę z resztą dodatków, na koniec pokrojoną czekoladę. Całość mieszamy, ma być to bardzo gęste, dzięki temu, podczas wyrastania, mufinki ślicznie spękają.
Do foremki wyłożonej papierowymi papilotkami, nakładamy po łyżce ciasta, następnie jabłka, znów ciasto, pieczemy ok. 25 min w temp. 180 stopni.
Z podanych składników wychodzi 12 szt .