Zupa krem z pieczonej dyni z curry

Zupa krem z pieczonej dyni z curry

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Jesień to sezon na dynię. Zachęcam do korzystania z warzyw sezonowych. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • bulion warzywny

    750 mililitrów
  • dynia

    500 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    6 ząbków
  • curry

    1 łyżka
  • chilli

    1 szczypta
  • słonecznik ziarna

    1 łyżka
  • chleb

    3 kromki
  • jogurt naturalny

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    0.5 pęczka
  • sól

    1 szczypta
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Dynię myjemy, kroimy w grube plastry (jeżeli używamy dyni hokkaido, jej nie trzeba obierać), dodajemy do niej nieobrane ząbki czosnku, wszystko skrapiamy olejem, pieczemy w piekarniku 20 minut w 180 stopniach.

Kiedy dynia się piecze, kroimy chleb w kostkę i smażymy do zrumienienia, pod koniec dodajemy pestki słonecznika, które również rumienimy.

W garnku rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju, wrzucamy do niego kawałki cebuli, smażymy około 3 minut. Dodajemy do tego kawałki dyni i obrane ząbki czosnku, curry i bulion. Gotujemy 5 minut, doprawiamy solą, studzimy.

Do blendera wrzucamy zawartość garnka, miksujemy na gładki krem.

Zupę przelewamy do misek, dodajemy jogurt, poszatkowaną natkę, grzanki i słonecznik.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat