Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser jabłkowy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami pysznym deserem jabłkowym, który pamiętam z dzieciństwa, kiedy w sobotnie popołudnie przygotowywaliśmy go razem z moją mamą.

Składniki:

Potrzebne składniki:

jabłka 4 sztuki
miód płynny 250 gramów
płatki migdałowe 100 gramów
konfitura wiśniowa 2 łyżki
masło 2 łyżki
śmietana 18-procentowa 200 gramów

Porada

Ja zamiast płatków migdałów miałam kawałki w formie ryżu, które rozgniotłam wałkiem. Śmietana może być 30%, ale wcześniej ubita na sztywno. Jabłka możemy przygotowywać z miodem, jak również z konfiturą.

Przepis i sposób przygotowania na: Deser jabłkowy

Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne.
Tak przygotowane jabłka napełniamy łyżeczką miodu, jak również można zamiast miodu włożyć konfiturę wiśniową według uznania.

Jabłka smarujemy miodem również po wierzchu, następnie posypujemy je rozgniecionymi migdałami lub płatkami migdałów.

Jabłka układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni około 20 minut, można i trochę dłużej, ale wtedy jabłka się zaczną rozpadać.

Jabłka podajemy z śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 19:41
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak